Επαναξιολόγηση της χρωστικής Ε128 από την αρμόδια αρχή της Ε.Ε.

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 15:57
A- A A+

Με αφορμή το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με την έκδοση γνώμης για τη χρωστική Ε128 (Ερυθρό 2G), ο ΕΦΕΤ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι τα πρόσθετα τροφίμων είναι επιτρεπόμενες ουσίες, οι οποίες προστίθενται στα τρόφιμα και τους προσδίδουν επιθυμητά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα χρώμα, γεύση, γλυκύτητα κ.α.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, στην Ευρώπη τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή τροφίμων, επισημαίνονται στη συσκευασία, με αναφορά στην κατηγορία του προσθέτου. Αυτή συνοδεύεται είτε από τον κωδικό, που περιλαμβάνει το γράμμα Ε, είτε από την ονομασία τους.

Για να συμπεριληφθεί ένα πρόσθετο στην Κοινοτική Νομοθεσία και να επιτραπεί η χρήση του στα τρόφιμα, θα πρέπει πρηγουμένως να εγκριθεί. Η διαδικασία έγκρισης περιλαμβάνει αξιολόγηση της ασφάλειάς του από την EFSA. Η αξιολόγηση βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και είναι δυνατόν να επαναληφθεί ακόμα για πρόσθετα τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα.

Σε εξέλιξη η διαδικασία επαναξιολόγησης της Ε128

Η EFSA έχει ξεκινήσει διαδικασίες επαναξιολόγησης των χρωστικών που είναι εγκεκριμένες και χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η Ερυθρό 2G, με τον κωδικό Ε128. Η σχετική γνωμοδότηση έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου. Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Κρατών Μελών.

Ανάλογα με την απόφαση της Επιτροπής, οι Ελληνικές Αρχές θα λάβουν στη συνέχεια όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή