Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
«Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει»… Ωραία η Ομοσπονδία, εκείνη δε η «πρωτοβουλία» σε τρυπάει με την υποκρισία.
Είδατε τι είναι αυτό που συνηθίζεται; Αυτό που λέγεται και ξαναλέγεται, κυλά και δεν σημαδεύεται. «Δεν είναι όμως λίγο αργά τώρα που το καταγγέλλει, μετά από 24 χρόνια;». Τι θα πει «γιατί μίλησε τώρα»; Αλήθεια, ρωτούν γιατί ένας νέος, φοβισμένος, ταπεινωμένος άνθρωπος επέλεξε τη σιωπή; Αλήθεια, ρωτούν; Τα ψυχολογικά όπλα που έχει ο ισχυρός αγνοούν; Αλήθεια, ρωτούν και δήθεν αθώα γιατί μπήκε στο δωμάτιο απορούν;
Ας το ξαναπιάσουμε από την αρχή, γιατί τα αυτονόητα φαίνεται ότι επέχουν θέση ευχής. Δεν υπάρχουν άλλοθι για τον βιασμό. Κανένας άνθρωπος, με ή χωρίς οικογένεια, από καλό σόι ή με κακό συγγενολόι, με καλές επαγγελματικές επιδόσεις ή ξεφτισμένες αποδόσεις, με οποιοδήποτε ντύσιμο και τρόπο ζωής επιλέξει, κανέναν στη βία δεν «προτρέπει». Ας το επαναλάβουμε για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ο βιασμός δεν είναι σεξ. Ο βιασμός είναι βία. Τελεία.
Το θέμα δεν είναι η λαγνεία. Το θέμα είναι η άγρια επίδειξη δύναμης και δεν χωρούν δηλώσεις ελαφρά τη καρδία. Το θέμα είναι η κατάχρηση εξουσίας, οι τοξικοί σε θέση ισχύος. Στη δουλειά, στο σχολείο, στην Εκκλησία, στο σπίτι, σε «χώρους ασφάλειας και προστασίας». «Είπα όχι, αλλά ασέλγησε πάνω μου». «Αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που… ήθελε το καλό μας».
Κάπως έτσι δεν πήγε ντυμένος προστάτης ο «εχθρός» Ολιβιέ Ντιαμέλ, διαπρεπής επιστήμονας, «ντίβα» των Sciences Po και πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο δωμάτιο του Αντουάν Κουσνέρ, γιου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και συνιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα; Την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησε το βιβλίο «La Familia Grande» της δικηγόρου Καμίλ Κουσνέρ, στο οποίο κατηγορεί τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση του δίδυμου αδελφού της προ 30 ετών.
Ποτέ δεν είναι αργά για δικαιοσύνη. Ο Ντιαμέλ παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε, διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ την πόρτα της εξόδου από το κανάλι LCI είδε και φιλόσοφος - σχολιαστής, που με το επιχείρημα της «συγκατάθεσης» επιχείρησε να τον υπερασπιστεί.