Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 09:21
A- A A+

Ο τραγικός χαμός των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στο Ρέθυμνο, η αλλοίωση των γραπτών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, καθώς και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ελληνικής ναυτιλίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Ο εισαγγελέας απελευθερώνει τις ακτές. Μετά τον ¶γιο Κοσμά... ελεύθερη και η Βάρκιζα.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόσω ολοταχώς η Ναυτιλία. Έτοιμη η Χάρτα Δικαιωμάτων των ταξιδιωτών. Γιατρός σε κάθε πλοίο. Δωρεάν εισιτήρια στους μόνιμους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής.

* Η ΑΥΓΗ: Να κηρυχθεί η Πάρνηθα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. ΣΥΝ: Νέα πολιτική για τα δάση και το πράσινο στις πόλεις.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Έκαψαν ζωντανούς τους 3 άτυχους εποχικούς πυροσβέστες. Εγκληματικές ευθύνες της ηγεσία της πυροσβεστικής.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Εξαγγελία Αλογοσκούφη. Ενιαίος φόρος κατοχής στα ακίνητα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδία στις φλόγες. Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί στο Ρέθυμνο και ένας χαροπαλεύει.

* ΕΘΝΟΣ: Με οδηγία του υπ. Παιδείας η νοθεία. Τι λέει στην απολογία της η πρόεδρος του "Κέντρου του σκανδάλου".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Στα χέρια του φίλου του ο Χριστόδουλος. Πήγε, χθες, στο Αρεταίειο ο Κεφαλλονίτης μάγος Ανδρέας Τζάκης και σήμερα αποφασίζεται η θεραπευτική αγωγή του Αρχιεπισκόπου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φρένο" σε... διακοπές και πρόωρες εκλογές. Οι οδηγίες του Κ. Καραμανλή προς τους υπουργούς του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανεκπαίδευτοί στις φλόγες. Τρεις ηρωικοί εποχικοί δασοπυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί σε ακίνδυνη πυρκαγιά στην Κρήτη- Ένας σε κρίσιμη κατάσταση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρωποθυσία στην ανοργανωσιά. Κάηκαν τρεις πυροσβέστες σε φωτιά από θάμνους!

* ΕΣΤΙΑ: Κομματισμός μέχρις εσχάτων. Ο τόπος δεν αντέχει τέτοια αντιπαράθεση.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρεις νεκροί στο βωμό της προχειρότητας. Ερωτήματα από τις απώλειες σε μια επιχείρηση ρουτίνας.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγωδία στην Κρήτη. Θλίψη και οδύνη από την πολιτική ηγεσία. Τρεις πυροσβέστες νεκροί.

* ΤΑ ΝΕΑ: Εντολή σοκ έφερε τη νοθεία. Η απολογία της διευθύντριας καίει το υπουργείο. Φόβοι για αλλοιώσεις βαθμών και στην Αθήνα.

* Η ΝΙΚΗ: Τραγωδία στις φλόγες. Θύματα της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού 3 πυροσβέστες.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Ξεφτίλισαν και τις πανελλαδικές. Μετά τις πυρκαγιές, τα ομόλογα, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους, η κυβερνησάρα το "πέτυχε" κι αυτό.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θλίψη και οργή για τον άδικο χαμό. Τραγικός θάνατος τριών δασοπυροσβεστών και τραυματισμός ενός στο Ρέθυμνο.

* Η ΧΩΡΑ : Νεκροί τρεις δασοπυροσβέστες. Έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τις φλόγες στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

* City Press: Τραγωδία στο Ρέθυμνο.

* Metro: Θυσία στο καθήκον. Τρεις δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους σε μεγάλη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο.

* Metropolis: Το Περιβάλλον θέλει το υπουργείο του.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα θέρετρα νοσεί η υγεία. Βόρεια Ελλάδα, Σποράδες, Πήλιο.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: "Όχι στο μονοπώλιο της Εν. Ελλήνων Αναλογιστών Ασφ. Επιχειρήσεων", λέει το υπό ίδρυση αντιπροσωπευτικό όργανο των αναλογιστών πτυχιούχων εξειδικευμένων πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων Ελλάδος και εξωτερικού.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αρχίζει το έργο της υποθαλάσσιας. "Πράσινο φως" από την Κομισιόν και το ΣτΕ.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιχορήγηση σε 6.000 νέους επιχειρηματίες από τον ΟΑΕΔ, ενώ ο ΕΟΜΜΕΧ ενισχύει τις γυναίκες.

Tραγωδία

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ένας ακόμα συνάδελφός τους έπαθε σοβαρά εγκαύματα, όταν εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, ενώ έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 14:15 χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες νεκροί κι ένας ακόμη συνάδελφός τους με βαριά εγκαύματα είναι τα νέα θύματα της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού. Ο Νικήτας Κορομηλάς του Νικολάου 34 ετών, ο Στυλιανός Μαρκάκης του Νικολάου 37 ετών και ο Ηρακλής Τζανάκης του Μιχαήλ 40 ετών, έχασαν τη ζωή τους , ενώ μετείχαν στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα στο Ρέθυμνο Κρήτης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "ανεκπαίδευτοί και χωρίς επαγγελματική κατάρτιση είναι οι εποχικοί δασοπυροσβέστες. Τα κύρια προσόντα που τους ζητά η πολιτεία, για να τους προσλάβει πριν τους ρίξει στις φωτιές είναι να είναι Έλληνες πολίτες και να έχουν καλές επιδόσεις σε αθλήματα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μια "αστεία" φωτιά σε πουρνάρια στοίχισε τη ζωή σε τρεις εποχικούς δασοπυροσβέστες στο Ρέθυμνο, ενώ ο τέταρτος χαροπαλεύει. Σύγχυση, πανικός , ελλιπής εκπαίδευση και λάθος εντολές φαίνεται ότι συνήργησαν για να χαθούν οι τρεις άνδρες".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "τραγικό θάνατο, εγκλωβισμένοι μέσα στις φλόγες σε μια δύσβατη περιοχή, βρήκαν χθες τρεις δασοπυροσβέστες, στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν φωτιά που ξέσπασε στην Κρήτη".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "έστειλαν στον θάνατο τρεις εποχικούς δασοπυροσβέστες. Τους έκαψαν κυριολεκτικά ζωντανούς, σε περιοχή που όλοι απορούσαν πώς είναι δυνατόν, με χαμηλή βλάστηση, να συμβεί αυτό το κακό. Μπορεί να είχαν πέντε και επτά χρόνια προϋπηρεσία, όμως φαίνεται ότι οι εντολές των προϊσταμένων τους, που οφείλουν να υπακούουν τυφλά, τους στοίχισαν την ζωή".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη και την οργή του για τον άδικο χαμό των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμα. Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «"κινήθηκαν σε λάθος κατεύθυνση. Ετσι τους είπε ο επικεφαλής. Μπήκαν στο φαράγγι και τους κύκλωσε η φωτιά, το γνωστό φαινόμενο της "καμινάδας". Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Τους έστειλαν στον θάνατο" υποστηρίζει εποχικός πυροσβέστης που ήταν στην άλλη ομάδα του πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ Ηρακλείου, που είχε ριχθεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Η METRO τονίζει ότι «τραγωδία μέσα στις φλόγες χθες στην Κρήτη. Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμα συνάδελφός τους υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όταν εγκλωβίστηκαν στις φλόγες ενώ έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Δοξαρό του Ρεθύμνου».

Η CITY PRESS αναφέρει «τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους να σβήσουν πυρκαγιά στο Δοξαρό Ρεθύμνης. Ενας συνάδελφός τους νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, αυτό που απεύχονταν όλοι, δηλαδή η απώλεια ανθρώπων στη μάχη με τις φλόγες, συνέβη και μάλιστα σε μια "επιχείρηση ρουτίνας", όπως χαρακτηρίστηκε, σε περιοχή του Ρεθύμνου. Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες, όλοι νέοι σε ηλικία, βρήκαν τραγικό θάνατο χθες και ένας συνάδελφός τους δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, με βαριά εγκαύματα».

Ναυτιλία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο η Πολιτεία εγγυάται, για πρώτη φορά στα χρονικά κι από το φετινό μάλιστα καλοκαίρι, την απρόσκοπτη μετακίνηση με πλοία της ακτοπλοΐας εκατομμυρίων , Ελλήνων και αλλοδαπών επιβατών, παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης".

Υπουργικό Συμβούλιο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "φρένο στις παρατεταμένες διακοπές των υπουργών αλλά και στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών βάζει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. Στην πρώτη έπειτα από πολλούς μήνες συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα ξεκαθαρίσουν πολλά από τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αφορούν, κατά κύριο λόγο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες".

Ακτές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «τις παραλίες της Βάρκιζας περπάτησαν χθες οι λειτουργοί της Θεας Θέμιδος με αποκλειστικό σκοπό να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες των αετονύχηδων κατά μήκος των ακτών αλλά και να προστατεύσουν τόσο το περιβάλλον όσο και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές».

Πάρνηθα

Η ΑΥΓΗ γράφει «"ο πρωθυπουργός είναι απών στη Βουλή και απών για τα δάση" δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος κατά την παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος για τη σωτηρία των δασών και το πρασίνισμα των αδόμητων χώρων στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης πρόβαλε την πρόταση να κηρυχθεί η Πάρνηθα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να μετατραπεί σε άβατο, ώστε να μπορέσει να σωθεί, και παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις».

Πανελλήνιες

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι «την ώρα που οι κεντρικοί υπολογιστές των σχολείων λαμβάνουν αυτόματα τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων μέσω του φουτουριστικού, υψίστης ασφαλείας, συστήματος VPI, χιλιάδες ζευγάρια παλάμες στην Ελλάδα ιδρώνουν».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ «μια "οδηγία-συμβουλή" στελέχους του υπουργείου Παιδείας "να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των βαθμολογητών" έφερε τη νοθεία, υποστηρίζει η διευθύντρια του βαθμολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν ερωτήματα για όλα τα ειδικά μαθήματα (Γαλλικά, Σχέδιο, Αρμονία), αλλά και για τη βαθμολόγηση των κύριων μαθημάτων (Αρχαία, Μαθηματικά κ.λπ.). Δεν υπήρξε οδηγία, αλλά... οι βαθμολογητές πρέπει να προσέχουν, λέει ο γ.γ. του υπ. Παιδείας».

Ενιαίος φόρος

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «ενοποίηση των φόρων επί των ακινήτων εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον συντελεστή ούτε να διευκρινίσει αν ο φόρος θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας από "σίγουρη πηγή" ή σε μείωση, κάτι που θεωρείται απίθανο αφού το μέτρο προορίζεται για μετά τις εκλογές».

Χριστόδουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «στο Αρεταίειο νοσοκομείο έφτασε χθες, αμέσως μετά το αεροδρόμιο, ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής χειρουργικής Ανδρέας Τζάκης. Ο "μάγος" των μεταμοσχεύσεων όπως τον αποκαλούν έσπευσε στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξετάσει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστη φιλία».

Περιβάλλον

Η METROPOLIS γράφει ότι «μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, πληθαίνουν οι φωτές για τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος. Πολιτικοί και επιστήμονες συμφωνούν».

Κομματισμός

Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι «τίποτε δεν αφήνει όρθιο ο κομματισμός. Οταν βρίσκεται το ένα κόμμα στην εξουσία, το άλλο που είναι στην αντιπολίτευση, μετά από μία περίοδο χάριτος το πυροβολεί ανελέητα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην το αφήση να κυβερνήση. Και όταν έρχεται εκείνο στην εξουσία, το σκηνικό αντιστρέφεται. Είναι αυτό που ζούμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ, που μετά από 10,5 συναπτά χρόνια στην Κυβέρνηση (1993-2004) θέλει πάση θυσία να ρίξη την Νέα Δημοκρατία από την εξουσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή