Ικανοποιητική πρόοδος στο Ιράκ σε 8 από τους 18 στόχους του Κογκρέσου

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 16:25
A- A A+

«Ικανοποιητική πρόοδος» έχει συντελεστεί στο Ιράκ στους οχτώ από τους 18 στόχους στον πολιτικό τομέα και σε αυτόν της ασφάλειας που έχει ορίσει το Κογκρέσο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο και αμερικανικές εφημερίδες που επικαλούνται έκθεση για το Ιράκ, η οποία δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, την οποία παρήγγειλε το Κογκρέσο από το Λευκό Οίκο ως μια ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής του προέδρου Τζορτζ Μπους να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ, διευκρινίζεται ότι η μεγαλύτερη πρόοδος συντελέστηκε στον τομέα της ασφάλειας, με μείωση στις απώλειες αμάχων σε επεισόδια διακοινοτικής βίας και στις εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων, αναφέρουν οι Νew York Times.

Η έκθεση δεν "συμπεραίνει, όπως λεγόταν, ότι πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία», δήλωσε στους Τάιμς ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η πολιτική πρόοδος που συντελέστηκε είναι ανεπαρκής και επικρίνεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, η οποία δεν κατάφερε να υιοθετηθεί ένας νόμος που θα διευκόλυνε την πρόσβαση σε δημόσια αξιώματα πρώην μελών του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου νόμου θεωρείται από αμερικανούς υπευθύνους απαραίτητη για να μειωθούν οι διακοινοτικές εντάσεις ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες στη χώρα.

Σύμφωνα με νόμο που υιοθέτησε πρόσφατα το Κογκρέσο, αν ο πρόεδρος Μπους δεν καταφέρει να σημειωθεί πρόοδος σε καθέναν από τους 18 στόχους, μπορεί να αναγκαστεί να προτείνει αλλαγές στρατηγικής ή να υποστεί μια μείωση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή