Τζ. Μπους: «Οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν στο Ιράκ»

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 19:05
UPD:19:23
A- A A+

Tη βεβαιότητά του ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν στο Ιράκ επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα, με θετικά και αρνητικά σημεία, όπου ο Λευκός Οίκος παραδέχεται ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ανεπαρκής.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε στο Ιράκ, και ξέρω ότι το οφείλουμε», δήλωσε ο Μπους σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προκειμένου να απαντήσει στις πιεστικές εκκλήσεις για έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε νόμο που θα του παρουσιάσει το Κογκρέσο ζητώντας εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος Μπους ανήγγειλε ότι στις αρχές του Αυγούστου η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, θα περιοδεύσουν στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να εκπληρώσουν «μία διπλωματική αποστολή» η οποία αφορά το Ιράκ.

Στην έκθεση που ο Λευκός Οίκος θα υποβάλει στο Κογκρέσο επισημαίνεται ακόμη ότι η πρόοδος που σημειώνεται στο Ιράκ «δεν είναι ικανοποιητική» ως προς «σχεδόν τους μισούς» από τους στόχους που έχουν ανατεθεί στην αντιπροσωπευτική ιρακινή κυβέρνηση από το αμερικανικό Κογκρέσο, και κυρίως για τον αριθμό των Ιρακινών στρατιωτών που μπορεί να δράσουν με τρόπο αυτόνομο.

«Διαφαίνονται από την έκθεση αυτή, που θα ολοκληρωθεί και με επόμενη, τον Σεπτέμβριο, ότι "στο πολιτικό πεδίο σημειώνονται καθυστερήσεις" αλλά και ότι "προοδεύει σχετικώς η κατάσταση από την άποψη ασφάλειας"» όπως σχολίασε κυβερνητική πηγή στην Ουάσινγκτον. «Η δική μας στρατηγική πρωτεύοντα στόχο έχει να αποκατασταθεί η ασφάλεια στη χώρα», υπενθύμισε.

Πάντως, στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η αλ Κάιντα είναι πιθανό να αυξήσει τις επιθέσεις καθώς πλησιάζει ο Σεπτέμβριος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή