Mπακογιάννη: Ισχυρή η διεθνής θέση της Ελλάδας - Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 20:30
A- A A+

Η διεθνής θέση της χώρας είναι ισχυρή και αναβαθμίζεται συνεχώς, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην εισήγησή της στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από όλους ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και με δυναμική προοπτική χώρα.

Αναφερόμενη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «υπό το άγχος της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να άγεται από τις εσωτερικές του ανάγκες, να επιδίδεται σε ασκήσεις άσκοπου εντυπωσιασμού. Εμείς με αίσθημα ευθύνης δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό βήμα τον πρόσφατο συμβιβασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και, όπως είπε, δεν ικανοποίησε σε απόλυτο βαθμό τις ελληνικές επιδιώξεις.

Για το Κυπριακό η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή και για το 2007 δεν αναμένεται ουσιαστική κινητικότητα, αλλά περισσότερες δυνατότητες, «ένα παράθυρο ευκαιρίας» αναμένεται να υπάρξουν το 2008.

Τόνισε ότι η συνεργασία και η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και διαρκής, ενώ απέδωσε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα η διαδικασία προεργασίας που είχε συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ακολουθείται αποφασιστική και ρεαλιστική πολιτική για να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

Μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την εμπέδωση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, την χωρίς εμπόδια πορεία της γειτονικής χώρας προς την εκπλήρωση της προσδοκίας της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την πολιτική αυτή θα την υπηρετήσουμε, ανέφερε, χωρίς να στερηθούμε καμιά από τις δυνατότητές μας ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται επιλεκτική εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε παραβιάσεις στο γράμμα ή το πνεύμα της.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το μήνυμα είναι ισχυρό και καθαρό και το γνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε ότι «δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παίξουμε με τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στον εύκολο εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσιαστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή