Ελεύθερη πτώση στον ωκεανό

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:53
REUTERS/LOREN ELLIOTT
A- A A+

Οι λάτρες του αθλητισμού περιπέτειας της Αυστραλίας αναζητούν έντονες συγκινήσεις που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όπως τα άλματα με σχοινί.

Μία παρέα φίλων συγκεντρώθηκαν σε έναν βράχο περίπου 60 μέτρα πάνω από τον ωκεανό στο Currarong, μια πόλη στην ανατολική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, για να πέσουν με ελεύθερη πτώση πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού, ενώ είναι δεμένοι με ένα σχοινί. Φορούν έναν ιμάντα με ένα σχοινί που είναι δεμένο σε δύο βράχους.

REUTERS/LOREN ELLIOTT

Το σχοινί ελεύθερης πτώσης ή το άλμα με σχοινί -όπως λέγεται το σπορ που γεννήθηκε τη δεκαετία του '90 και αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία- μοιάζει με bungee jumping αλλά περιλαμβάνει κατάβαση και ζαλιστικές ταλαντεύσεις με σχοινιά.

REUTERS/LOREN ELLIOTT

Με το άλμα σχοινιών, η ελεύθερη πτώση τείνει να είναι μεγαλύτερη από ό,τι με το bungee jumping, και οι ίδιοι οι άλτες συχνά εγκαθιστούν τα δικά τους σχοινιά σε βράχους, βουνά ή ουρανοξύστες.

Το υψηλότερο καταγεγραμμένο άλμα ελεύθερης πτώσης είναι το 2017 σε άλμα 571 μέτρων που περιελάμβανε 424,8 μέτρα ελεύθερης πτώσης στο μαγευτικό βουνό Kjerag της Νορβηγίας.

REUTERS/LOREN ELLIOTT

Με το άλμα, η 24χρονη Ντέιζι Άλεν πέφτει ελεύθερα στο μεγαλύτερο μέρος της κατεύθυνσης προς την επιφάνεια του ωκεανού, προτού σταμτατήσει από την αντίσταση του σχοινιού στο οποίο είναι δεμένη, και στη συνέχεια αυτό τεντώνεται και την πηγαίνει πέρα δώθε πάνω από τη θάλασσα.

REUTERS/LOREN ELLIOTT

«Υπάρχει πολύς φόβος... για μένα είναι απλά θέμα να ηρεμήσω, να αυτοσυγκεντρωθώ και να εστιάσω στην αναπνοή μου», είπε η Άλεν. «Την στιγμή που θα πηδήξω, απλώς θα είναι μια συναρπαστική αίσθηση αδρεναλίνης».

Μετά το άλμα και την ταλάντευση, οι φίλοι της Άλεν από την κορυφή του βράχου την τραβούν προς τα πάνω. Μία ομάδα ατόμων δουλεύουν για να φέρουν από την άβυσσο τη φίλη τους.

REUTERS/LOREN ELLIOTT

Μία άλλη διάσταση στο σπορ έδωσε ο συνεργάτης της Άλεν, Τομ Όλιβερ: «Έχει να κάνει με το δέσιμο των ανθρώπων... είναι σαν μια άτυπη φυλή. Υπάρχει τόση εμπιστοσύνη και πίστη μεταξύ των ατόμων της ομάδας... είναι απλώς ξεχωριστό».

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή