Το ευρωπαϊκό «κουστούμι» του προέδρου

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 07:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπά η Τουρκία, που δηλώνει έτοιμη για διάλογο, αλλά δυναμιτίζει το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις. Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, δηλώνει πως επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα και προσπαθεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις τους Ευρωπαίους. 

Διάφορες κινήσεις εξ ανατολών δείχνουν πως η Τουρκία επιχειρεί να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ευρώπη και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα. Σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιεί όλα της τα χαρτιά, με κεντρικό βέβαια αυτό του μεταναστευτικού.  
Ωστόσο η… επιχείρηση γοητείας δεν μπορεί να πείσει. Αποτελεί, άλλωστε, πάγια τακτική της Τουρκίας να χαμηλώνει τους τόνους όταν θέλει να πετύχει τους στόχους της και λίγο αργότερα να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το blame game και κατηγόρησε την Αθήνα για την ένταση των τελευταίων μηνών. 

Σίγουρα το προσκλητήριο για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι δύο χώρες, έπειτα από πέντε χρόνια, θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, με το ραντεβού να έχει κλειστεί για τις 25 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, παρότι έγινε αυτό το βήμα, είναι εμφανές πως ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς τη διεύρυνση της ατζέντας, εκτιμώντας πως αν αυξήσει τα αιτήματα θα κερδίσει και περισσότερα. Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ξεχείλωμα» της ατζέντας και επαναλαμβάνει πως το ζήτημα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα κριθεί η τύχη των διερευνητικών επαφών. Το κατά πόσο θα κρατήσει το ευρωπαϊκό «κουστούμι» ο Τούρκος πρόεδρος ή θα του φανεί στενό είναι κάτι που μένει να φανεί… 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή