Για να μην παίζουμε τις κουμπάρες

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 07:48
Eurokinissi
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Απ’ όλα τα αποκαλούμενα κοριτσίστικα παιχνίδια, οι «κουμπάρες» είναι πιθανόν εκείνο που παίζεται χωρίς κανόνες. Αρκεί ένα θέμα ή μια σύμβαση -«κουμπάρες» εν προκειμένω- και από εκεί κι έπειτα ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Φλυαρεί άσκοπα, κινείται άκοπα, σκοτώνει την ώρα του. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην καθομιλουμένη η έκφραση κατέληξε να είναι ταυτόσημη με το «κοροϊδευόμαστε». Εξ ου και, όταν χάνουμε την υπομονή μας και δηλώνουμε ότι «δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες», εννοούμε ότι ήρθε η στιγμή της αλήθειας. Τέρμα το δούλεμα.

«Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία» είπε ο πρωθυπουργός από την Πορτογαλία. Ο μεταφραστής δεν ξέρω πώς ξέμπλεξε με τη σημασία, αλλά δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021. Την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τη χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η οποία δρομολόγησε τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Τέρμα το δούλεμα, λοιπόν; Ένας καλόπιστος παρατηρητής θα ένιωθε ανακούφιση, μετά τα καλοκαιρινά τσαλίμια, κάποιος με μνήμη θα αγόραζε επί πιστώσει, ο κυνικός είχε προεξοφλήσει το σκηνικό, μετά τις πιέσεις από Αμερικανούς στο ΝΑΤΟ και Γερμανούς στην Ε.Ε., και ο προληπτικός ανησυχεί μην επαναληφθεί το κακό, όπως στα 100 χρόνια από το 1821. 
Τέρμα το δούλεμα, λοιπόν, με την επανεκκίνηση των διερευνητικών; Πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. 

Σίγουρα δεν είναι το τέρμα των απειλών. Μία μόλις ημέρα μετά τη σχετική τουρκική πρόσκληση, Τσαβούσογλου και Ερντογάν έδειξαν όρεξη για καβγά, ενθαρρυμένοι και από τη στάση των Βρυξελλών. 

Κακή αρχή ή παιχνίδι τακτικής; Το επίσημο πρακτορείο «Aνατολή» πάντως δεν πρωτοτυπεί. Τα βάζει όλα στο τουρκικό γουδί, από την απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αξιώσεις για νησιά και βραχονησίδες.

Δεν θα αργήσει και πολύ να φανεί τι θα γίνει με τις πυξίδες. Για να μην παίζουμε τις κουμπάρες σε ένα μακρύ κουβεντολόι 60+1 γύρων.    
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή