Πήγατε παραλία;

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 08:40
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Επιδημιολόγοι δεν είμαστε. Ακούμε τους ειδικούς. «Δεν σας έδειξα μια διαφάνεια στην οποία φαίνεται το 86% των μεταδόσεων -από τη δουλειά πάλι της ομάδας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του κυρίου Χαρδαλιά, εξαιρετική ομάδα ανθρώπων- δείχνει ότι συμβαίνει μέσα σε κλειστούς χώρους».

Έτσι μας είπε στις 5 Νοεμβρίου ο εθνικός λοιμωξιολόγος. Αλλά και νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, κινεζική μελέτη ήταν σαφής. «Ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου η επαφή γινόταν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και ήταν συνεχής, ήταν αρκετά υψηλός. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους έπεφτε από το 0% έως το 5%».

Μήπως δεν ήταν σαφής τον Ιούνιο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό; 

«Από τις 88 περιπτώσεις που είχαν κορονοϊό και συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους με άλλα άτομα, στις 77 ο ιός δεν μεταφέρθηκε (ποσοστό 87,5%)». 

Αν δεν έχει αλλάξει κάτι, καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλός, εφόσον βέβαια τηρούνται τα μέτρα προστασίας. 

Τότε, πώς εξηγούνται τα καμπανάκια και «η καμπάνα της Μητροπόλεως», που έκρουσε μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας τις εικόνες στο παραλιακό μέτωπο το Σαββατοκύριακο;  

Μέσα-έξω, κολλάει-δεν κολλάει, τι ισχύει και πού πάει. Άλλο μέλος της Επιτροπής μας τα είπε αλλιώς. «Όσο πιο πολύ συνωστίζεται ο κόσμος, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα… αλλά η εκκλησία είναι χώρος κλειστός, η παραλία ανοιχτός».
Ήταν συνωστισμός αυτό που είδαμε στις οθόνες; Άντε βρες αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικό, αλλά η πλειονότητα μάσκες φορούσε ακόμη και στην αμμουδιά.

Όπως την ανεβοκατεβάζουν κάποιοι, για να πιουν καφέ ή τσιγάρο, παρέχει σιγουριά; Όση και οι αντιφατικές δηλώσεις ειδικών μια μέρα με καλοκαιριά.

Και από κοντά οι τηλεπερσόνες, που σου κουνούν το δάχτυλο για επικίνδυνη συμπεριφορά. «Ευτυχώς, έρχεται βαρυχειμωνιά και θα μαζευτούμε μέσα». Ευτυχώς; Το μέτρο χάνεται. Με όλον αυτόν τον θόρυβο, ακόμη και ο προσεκτικός θα αγνοεί τον πομπό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή