Αυστρία: Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις ο νέος υπουργός Εργασίας Μάρτιν Κόχερ

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 17:18
UPD:17:27
econ.univie.ac.at/
A- A A+

Τις "πολύ μεγάλες προκλήσεις" που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εργασίας Μάρτιν Κόχερ, τον οποίο ο ίδιος όρκισε το μεσημέρι στη θέση αυτή, επισήμανε κατά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεχάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο 47χρονος οικονομολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Μάρτιν Κόχερ, ο οποίος έως σήμερα διατελούσε επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών από τον Σεπτέμβριο του 2016 και από τον Ιούνιο του 2020 και πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας από την 37χρονη Κριστίνε 'Ασμπαχερ, η οποία παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από την έντονη κριτική που της ασκούνταν για λογοκλοπή τόσο στη διπλωματική όσο και στη διδακτορική της εργασία.

Κατά την σημερινή ορκωμοσία, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν αναφέρθηκε στην "εντυπωσιακή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και την επαγγελματική ικανότητα και εμπειρία" του νέου υπουργού Εργασίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την τρέχουσα βαθιά κρίση στην απασχόληση, και την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για κοινωνική συνοχή και αποφυγή διχασμού της κοινωνίας.

Ο Μάρτιν Κόχερ θεωρείται ειδικός στην οικονομία συμπεριφοράς και, μέχρι που μετακόμισε στη Βιέννη, υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους ερευνητές στον τομέα της πειραματικής οικονομικής έρευνας στη Γερμανία, όπου εργαζόταν για χρόνια στο Πανεπιστήμιο Λούντβιγκ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου.

Ως ένας, σε μεγάλο βαθμό "μη κομματικός" εμπειρογνώμονας, καθώς δεν είναι μέλος του Λαϊκού Κόμματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς --το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και από το οποίο προέρχεται η παραιτηθείσα Κριστίνε 'Ασμπαχερ-- ο Μάρτιν Κόχερ θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα της αγοράς εργασίας.

Και αυτό, γιατί τις επιπλέον αρμοδιότητες σε θέματα Οικογένειας και Νεολαίας που είχε η προκάτοχός του στο υπουργείο, αναλαμβάνει τώρα η προερχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα υπουργός Καγκελαρίας Σουζάνε Ράαμπ παράλληλα με τα θέματα Γυναικών και Ενσωμάτωσης που διατηρούσε έως τώρα.

Τη θέση της έως τώρα Αυστριακής υπουργού Εργασίας, Οικογένειας και Νεολαίας, κόστισε στην Κριστίνε 'Ασμπαχερ η λογοκλοπή που φέρεται να περιβάλλει τόσο τη διπλωματική όσο και τη διδακτορική της εργασία, αν και η ίδια διαβεβαίωνε χθες για την αθωότητά της και κατήγγειλε μία προκαταβολική καταδίκη της από "πολιτικούς συνοδοιπόρους" και από Μέσα Ενημέρωσης.

Οι επικρίσεις, ότι έγραψε τη διατριβή κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός και προέβη με πρόθεση σε λογοκλοπή, "είναι κακόβουλοι ισχυρισμοί και τους απορρίπτω", ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι "αυτές οι εργασίες ελέγχονται με τον συνήθη τρόπο από τα αντίστοιχα ινστιτούτα, όπως συμβαίνει με κάθε άλλον, και όλοι σε αυτήν τη χώρα δικαιούνται μια τέτοια δίκαιη διαδικασία".

Οι κατηγορίες ότι η ίδια δεν είχε "εργαστεί καθαρά" τόσο στη διπλωματική της εργασία στη Σχολή Ανώτερων Ειδικών Σπουδών στη Βίνερ Νόιστατ το 2006 όσο και για τη διδακτορική της διατριβή που κατέθεσε το 2020 στο Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα, δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, από τον αποκαλούμενο "κυνηγό λογοκλοπής" Στέφαν Βέμπερ.

Ο Στέφαν Βέμπερ έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι η διπλωματική εργασία της Κριστίνε 'Ασμπαχερ συνιστά "μια μοναδική επιστημονική καταστροφή", εντοπίζοντας ο ίδιος "λογοκλοπές, λανθασμένα τσιτάτα, ελλιπείς γνώσεις της γερμανικής γλώσσας", ενώ "τουλάχιστον το 21% της διδακτορικής διατριβής της πρώην υπουργού είναι λογοκλοπή από άλλες πηγές χωρίς να εμφανίζονται ως εισαγωγικά".

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων του αντικαγκελάριου Βέρνερ Κόγκλερ, συμπλήρωσε πρόσφατα έναν χρόνο από την ορκωμοσία της, στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη σε ομοσπονδιακό επίπεδο με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων -- σχεδόν 40 χρόνια από την ίδρυσή του -- και αφετέρου ήταν, τουλάχιστον έως σήμερα, η πρώτη κυβέρνηση στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της υπήρξε μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών.

Συγκεκριμένα, εννέα ήταν οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες, που, όμως, με τη σημερινή ορκωμοσία του Μάρτιν Κόχερ ως υπουργού Εργασίας η αναλογία αυτή πλέον αντιστρέφεται και τα μέλη της αποτελούν εννέα άνδρες και οκτώ γυναίκες.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αντικαγκελάριο Βέρνερ Κόγκλερ, τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.

Το Λαϊκό Κόμμα --το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου 2019 είχε αποσπάσει ποσοστό 37%-- έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Εργασίας-Οικογένειας-Νεολαίας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι --με ποσοστό 14% στις εκλογές-- ηγούνται των υπουργείων: Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή