Χρ. Ταραντίλης: Δεν εξετάζεται ο περιορισμός των sms- Κάθε Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τα μέτρα

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 13:00
UPD:14:21
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Βελτιωμένη χαρακτήρισε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και την πίεση στο σύστημα υγείας.

Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις τους θα ανακοινώνονται αργότερα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

«Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, βήμα-βήμα έχοντας ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των επιστημόνων, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της, και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα. Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ''Ελευθερία''», σημείωσε 

Σε ερωτήματα για το άνοιγμα και το κλείσιμο δραστηριοτήτων, όπως το άνοιγμα της Γ΄Λυκείου που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης ή το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων εφόσον αποδειχτεί ότι επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας , ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η επιτροπή θα κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση η οποία με την σειρά της θα αναλύει τα δεδομένα και θα λαμβάνει τις αποφάσεις της. Επομένως, όπως επανέλαβε αρκετές φορές, τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται ο περιορισμός των sms με τα οποία μετακινούνται οι πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος. «Όχι, δεν εξετάζετα κάτι τέτοιο».

Ικανοποιητική χαρακτήρισε επίσης την διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας σημειώνοντας πως στόχος αποτελεί αφενός να ακολουθήσουμε το πλάνο αφετέρου να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι.  «Στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί το αρχικό πλάνο και να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού και άρα η ανοσία έως τον Ιούνιο», σημείωσε. 

Όπως επεσήμανε «σήμερα το απόγευμα -στην τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει αμέσως μετά για τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Ο τρίτος τρόπος αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Σημείωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 44620 εμβολιασμοί, δηλαδή το 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%.

Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ' αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορούσε να επιδιώξει διμερείς ή καλύτερες συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ταραντίλης παρέπεμψε στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν σχετικά με καθορισμένο και νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την κεντρική συμφωνία που έχει γίνει. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις και αυτές καλύπτουν περίπου 15 εκατ. πολίτες, άρα αριθμό μεγαλύτερο του πληθυσμού της χώρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε είναι εφικτό για να πετύχει το αρχικό πλάνο της εμβολιαστικής κάλυψης του 70% του πληθυσμού έως τον Ιούνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κατ' οίκον εμβολιασμών για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του Κινήματος Αλλαγής για διαγωνισμό που αφορά στην πλατφόρμα για τα ραντεβού και λήγει αύριο, ξεκαθάρισε πως αφορά σε «σχέδιο Β» στην περίπτωση που η πλατφόρμα που έχει ήδη δημιουργηθεί από τα αρμόδια υπουργεία και θ' ανοίξει το απόγευμα δεν θα λειτουργήσει σωστά. «Ελπίζουμε να πάει καλά και να μη χρειαστεί αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή