Οφσάιντ

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007 18:30

A- A A+

Λένε ότι ο αθλητισμός ενώνει. Οχι πάντα και πάντως όχι στην Κύπρο. Ο Μεχμέτ Ταλάτ (φωτογραφία) κατάφερε να προσδώσει σ' ένα ποδοσφαιρικό αγώνα πολιτικά στοιχεία για ν' αναβάλει τη συνάντηση που ο ίδιος είχε αποδεχθεί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Γνωρίζω την προβληθείσα πρόφαση, δεν μπορώ να γνωρίζω την πραγματική αιτία και τα πραγματικά κίνητρα. Και τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπήρχε η γενική εντύπωση ότι η συμφωνία για να αρχίσει η εφαρμογή της διαδικασίας Γκαμπάρι ήταν σχεδόν οριστική, υπήρξε από τουρκοκυπριακής πλευράς υπαναχώρηση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος την άρνηση του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλοθι, η ματαίωση φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της βρετανικής Λούτον και της τουρκοκυπριακής ομάδας Τσετίνκαγια στα κατεχόμενα.

Ο αγώνας δεν διεξήχθη, καθώς η τουρκοκυπριακή ομάδα δεν υπέβαλε, ως είναι η πρακτική της FIFA, αίτηση για διεθνή αγώνα στην οικεία Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, επειδή δεν την αναγνωρίζει. Συνεπώς, το θέμα της μετάβασης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας καθώς και η διεξαγωγή του αγώνα, ήταν ζήτημα το οποίο χειρίστηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου( ΚΟΠ) με συνεννόηση με την αντίστοιχη βρετανική.

Ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Ρασίντ Περτέβ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε ότι η ε/κ διοίκηση -όπως αποκάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση- δεν μπορούσε καν να ανεχθεί ένα φιλικό αγώνα μεταξύ των Τ/Κ και μιας άλλης ομάδας και έκανε το παν σε κάθε επίπεδο για να σταματήσει αυτό το γεγονός».

Το θέμα δηλαδή ήταν ένα απλό αθλητικό γεγονός; Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ένα στόχο. Την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αφού δεν μπορεί άμεσα, το επιδιώκει δια της πλαγίας οδού. Γνώριζε ότι αν δεν ακολουθήσει τη διεθνή πρακτική θα ματαιωθεί το ματς, ωστόσο θέλησε να επενδύσει σε αυτό για να αξιοποιήσει πολιτικά, ακόμη και την αποτυχία της.

Από την άλλη, μήπως η τουρκοκυπριακή πλευρά, αναζητούσε μια αφορμή για να αποφύγει τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή