Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Με την ευγενική υπενθύμιση ότι τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς για τη διασφάλιση εμβολίων απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ξεκαθάρισε νωρίτερα και η πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνοντας και την επίτευξη συμφωνίας με Pfizer/BioNTech για επιπλέον 300 εκατ. δόσεις.
Είναι, όμως, έτσι; H συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.
Τι στον εμβολιασμό γίνεται; Ανατρέχω στο «Spiegel». «Πριν από μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάστηκε για να οργανώσει μια εθνική προσπάθεια προμήθειας από όλους τους παρασκευαστές εμβολίων, παράλληλα με το πρόγραμμα της Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο, η BioNTech, η CureVac και η εταιρεία IDT Biologika έλαβαν συνολικά 750 εκατ. ευρώ από ειδικό προϋπολογισμό του υπουργείου Έρευνας. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν εκατομμύρια δόσεις αποκλειστικά για τη Γερμανία. Στην περίπτωση της BioNTech, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 30 εκατομμύρια.
Υπάρχει, όμως, ένα εμπόδιο: οι παραδόσεις στην Ε.Ε. έχουν προτεραιότητα». Προηγείται ο μεγάλος πελάτης.
Ανεξάρτητα, όμως, με το ποιος επιτρέπεται να συνάπτει συμβάσεις, το θέμα είναι οι παραγωγικές δυνατότητες των εταιρειών. Με λίγη βοήθεια διευρύνονται. Πάρτε, για παράδειγμα, την Pfizer και τις ΗΠΑ που ζητούσαν άλλες 100 εκατ. δόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Γίνεται; Όλα γίνονται αν η Ουάσιγκτον υποχρεώσει τους Αμερικανούς προμηθευτές να δίνουν τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για το εμβόλιο στην Pfizer και όχι σε άλλες εταιρείες.
Και γιατί να μη χορηγηθούν άδειες και σε άλλους παρασκευαστές σε πολλές τοποθεσίες; Οι πατέντες είναι ζεστές. Ήταν ωραία για να γίνουν πράξη όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας για την αγορά της πατέντας του εμβολίου, ώστε να αποτελέσει δημόσιο αγαθό.
Ήταν ωραία, αλλά ξεχάστηκαν με εγγύηση του δημόσιου τομέα, που χρηματοδότησε εν μέρει σε κάποιες περιπτώσεις την έρευνα.