Αλβανία: Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκλογής προέδρου

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2007 10:56
A- A A+

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα της τρίτης ψηφοφορίας που διεξήχθη το Σάββατο στην αλβανική βουλή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία αποκλείστηκε από τον επόμενο γύρο ο πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο, στον οποίο πέρασε μαζί με τον υποψήφιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Μπαμίρ Τόπι ο Νεριτάν Τσέκα.

Στην ψηφοφορία του Σαββάτου, ο Μπαμίρ Τόπι συγκέντρωσε 50 ψήφους, σε σύνολο 85 παρόντων βουλευτών, ο Φατός Νάνο μόλις τρεις, ενώ ο Νεριτάν Τσέκα 32.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι δήλωσε ότι "η απόφαση του αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νερτιτάν Τσέκα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την κοινή απόφαση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων". Σύμφωνα με τον κ. Γκινούσι "τέτοιες πολιτικές κινήσεις γίνονται για να σώσουν τον (πρωθυπουργό) Μπερίσα, ο οποίος βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. "Σε τέτοιες καταστάσεις η μοναδική σωστή λύση είναι οι πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Τον σκεπτικισμό του για την συμμετοχή του Νεριτάν Τσέκα στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε και ο αρχηγός της Κοινωνικής Δημοκρατίας Πασκάλ Μίλο, σύμφωνα με τον οποίο "ο Τσέκα παραβίασε την κοινή απόφαση της αντιπολίτευσης, η οποία τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ των πρόωρων εκλογών". Σύμφωνα με τον κ. Μίλο "σε αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η οριστική πολιτική τοποθέτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα".

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι "η υποψηφιότητα του Νεριτάν Τσέκα για την προεδρία είναι η μοναδική ευκαιρία για συναίνεση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης". Ενόψει της τέταρτης ψηφοφορίας στη Βουλή, ο κ. Μέτα κάλεσε τον Μπαμίρ Τόπι να αποσύρει την υποψηφιότητά του, "ανοίγοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το δρόμο για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με συναίνεση και την παράκαμψη των πρόωρων εκλογών".

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να αποφασισθεί η ημερομηνία της τέταρτης ψηφοφορίας στη Βουλή. Το αλβανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση που και μετά την 5η ψηφοφορία δεν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή