Του Γιάννη Αργυρού
Μπορεί στα τελευταία στοιχεία η εικόνα της Ελλάδας στον ανανεωμένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που καταγράφει την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού, να είναι άκρως ενθαρρυντική καθώς είναι μαζί με την Νορβηγία οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν κοκκινίσει, όμως η επερχόμενη έλευση του τρίτου κύματος προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.
Τρείς είναι οι παράγοντες που ανησυχούν τους επιστήμονες . Η ευρεία διασπορά του ιού τις ημέρες των εορτών και η επικίνδυνη μετάλλαξη που μεταδίδεται 50% πιο εύκολα. Η πολύ μεγάλη κόπωση των υγειονομικών στα νοσοκομεία καθώς μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας οι διασωληνομένοι εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά το ΕΣΥ με το ποσοστό της θνητότητας στις ΜΕΘ να παραμένει στο 40-43% με εφιαλτικά αποτελέσματα. Μια επιστροφή στα υψηλά του Δεκεμβρίου ή ακόμη ψηλότερα αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στα νοσοκομεία ενώ οι επικεφαλής των ΜΕΘ μιλούν ήδη δημόσια για κατάρρευση του συστήματος. Σε ιδιωτικές συζητήσεις οι ήρωες των νοσοκομείων επισημαίνουν ότι οι εικόνες Ιταλίας με επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ δεν είναι κάτι το απίθανο αν ξεφύγει τώρα η πανδημία.
Ο τρίτος παράγοντας που φοβίζει τους γιατρούς είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών καθώς τα απαραίτητα αναλώσιμα είναι σε έλλειψη παγκοσμίως. Αν προστεθούν σε αυτά η αγωνία για τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες παραγωγής όσο και τις επιφυλάξεις από τους πολίτες δημιουργείται ένα σκηνικό τέλειας καταιγίδας.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών. Το χθεσινό γαϊτανάκι με το άνοιγμα ή μη των σχολείων και τις διαφορετικές απόψεις των υπουργών είναι ενδεικτικό για το πόσο οριακή είναι η κατάσταση.
Και οι καυτές πατάτες δεν τελειώνουν εδώ. Το λιανεμπόριο βρίσκεται σε απολύτως οριακή κατάσταση με τις επιπτώσεις που έχει συνολικά για την οικονομία αλλά και την ψυχολογία των πολιτών να γιγαντώνονται.
Οι πολίτες δείχνουν να αντιδρούν έντονα σε κάθε ευκαιρία από τον πολύμηνο εγκλεισμό και «σπάνε» τους περιορισμούς και τα μέτρα με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο. Ταυτόχρονα φουντώνει η σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση από όσους τηρούν με ευλάβεια τα προληπτικά μέτρα ή θίγονται οικονομικά και επαγγελματικά ότι το χαλαρό lockdown είναι άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος και ζητούν ή ένα αυστηρό lockdown δύο εβδομάδων ή σταδιακή μείωση των περιορισμών καθώς όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «όλοι έξω είναι»
Προτάσεις που ούτε θέλουν να ακούνε οι επιστήμονες που μιλούν για εφιαλτικές επιπτώσεις. Ο χρόνος τελειώνει όσο οι αντοχές και η υπομονή των πολιτών περιορίζονται και στην κυβέρνηση πρέπει σύντομα να πάρουν ουσιώδεις αποφάσεις για τις επόμενες εβδομάδες.
Η διαχείριση της πανδημίας με παρηγορητικό τρόπο φαίνεται να έχει φτάσει στο απώτερο δυνατό σημείο και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι σύντομα θα πρέπει να «σπάσουν αυγά» και να δυσαρεστήσουν κάποιους, είτε με αυστηροποίηση του lockdown που θα επιφέρει νέα πλήγματα στην οικονομία είτε με χαλάρωση των μέτρων γνωρίζοντας ότι σε μερικά εικοσιτετράωρα ο χάρτης της χώρας θα κοκκινίσει όπως όλη η υπόλοιπη Ευρώπη χωρίς όμως το ΕΣΥ να έχει τις αντίστοιχες δυνατότητες.