Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα ειδικά κέντρα υποδοχής των σεισμοπλήκτων που συγκροτήθηκαν μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο εννιά ατόμων,τον τραυματισμό 1000 και την καταστροφή εκατοντάδων κτιρίων στην επαρχία Νιγκάτα.
Η ανησυχία των κατοίκων επιτείνεται από τους συνεχείς μετασεισμούς αλλά και τους φόβους πρόκλησης κατολισθήσεων λόγω των βροχοπτώσεων που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.
Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμμένες διακοπές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης,ύδρευσης και παροχής αερίου,αλλά και μικρή διαρροή ραδιενέργειας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής,που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο.
"Ανησυχώ γιατί δεν ξέρω για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα,νερό και φυσικό αέριο" λέει ο 66 χρονος σεισμόπληκτος Ισίρο Γιονεγιάμα που επισκέφτηκε ένα κέντρο υποδοχής αστέγων μαζί με τα εγγόνια του για να βρει τροφή. "Οι γείτονες βοηθούν ο ένας τον άλλο ,αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα" πρόσθεσε.
Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους εννιά ηλικιωμένοι και ένας αγνοείται, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας.
Οι κάτοικοι ανησύχησαν και από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι - Καρίβα με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή 1.200 λίτρων ύδατος που περιείχε ραδιενεργά στοιχεία . Το μολυσμένο νερό διέρρευσε στη θάλασσα, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον, δήλωσε εκπρόσωπος του εργοστασίου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν πάντως σήμερα ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων, που παράγουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Από τον σεισμό καταστράφηκαν ολοσχερώς 342 σπίτια και υπέστησαν ζημιές άλλα 430, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.
"Η καταστροφή ήταν χειρότερη από ότι είχαμε προβλέψει", λέει ο δήμαρχος του Καζιβαζάκι, Χιρόσι Κάεντα. "Αν κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι,και αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα", πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές κρατώντας πλαστικά μπουκάλια για να πάρουν πόσιμο νερό ενώ οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους λόγω των συνεχών μετασεισμών.