Τελετές παράδοσης- παραλαβής: Δεν έλειψε η συγκίνηση

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 17:04
UPD:06/01/2021 00:12
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τα νέα τους καθήκοντα αναλαμβάνουν ένας-ένας τα καινούρια μέλη της κυβέρνησης μετά την ορκωμοασία τους. Σε κάποια από τα υπουργεία μάλιστα επικράτησε και κλίμα συγκίνησης, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου η νέα υφυπουργός Ένταξης Σοφία Βούλτεψη, απευθυνόμενη στον απερχόμενο  Γ. Κουμουτσάκο τόνισε «Γιώργο, τίποτα δεν τελειώνει, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ ζήσει αλλαγές, τις περισσότερες φορές ήταν για καλό.

Αναλυτικά 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Σε καλό κλίμα και με διάχυτη τη συγκίνηση από την πλευρά του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα πράγματα στο μεταναστευτικό έχουν σαφώς αλλάξει θετικά». «Παρά την τουρκική επιθετικότητα και δηλητηριώδη προπαγάνδα, καταφέραμε να βελτιώσουμε θεαματικά τη διεθνή εικόνα και βαρύτητα της χώρας στην Ευρώπη, με γνώση, πρωτοβουλίες, δράσεις, συμμαχίες και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις -και αυτό είναι μια παρακαταθήκη όσον αφορά στο υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που οφείλει να θεμελιώνεται στην αρχή της έμπρακτης, ουσιαστικής αλληλεγγύης», συνέχισε ο ίδιος. Σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις παιδιών και οικογενειών επισήμανε ότι 4.160 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης «παρά τα πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία». Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή να αξιοποιηθεί η πρόσφατη ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) , όπου «η συμμετοχή μας υπήρξε επιτυχία που εξασφαλίστηκε με πολύ σιωπηλή δουλειά παρά την αρχικά λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας που τελικά κάμφθηκε».

Η Σοφία Βούλτεψη

Η νέα υφυπουργός Ένταξης επισήμανε ότι «με τόλμη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα» και υπογράμμισε ότι «σε αυτό το υπουργείο αυτό το χρόνο της κρίσης που η Ελλάδα αντιμετώπισε τόσα χτυπήματα, συγχρόνως τον κορωνοϊό, εθνικές απειλές και το μεταναστευτικό, έγινε μια κρυφή δουλειά», καθώς και ότι «σταθήκαμε όρθιοι χάρη στη δουλειά του Νότη και του Γιώργου, γιατί δεν φάνηκαν περαιτέρω συνέπειες πάνω σε μια στιγμή, που κρινόταν η υγεία του λαού και η εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι «δέχτηκα με χαρά και συγκίνηση την πρόταση του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «βρίσκομαι σε υπουργείο πρώτης γραμμής», ενώ υπενθύμισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πολύ στενή συνεργασία αυτού του υπουργείου με την κοινοβουλευτική ομάδα» και με την ίδια, μέσα από τις θητείες της στο προεδρείο Δημόσιας Διοίκησης, Δη 

Όπως προαναφέρθηκε απευθυνόμενη στον Γ. Κουμουτσάκο τόνισε ότι «ανέλαβε τα καθήκοντά του σε πολύ δύσκολη και περιπλεγμένη περίοδο» και πρόσθεσε: «Γιώργο, τίποτα δεν τελειώνει, έχουμε όλοι μας λίγο πολύ ζήσει αλλαγές, τις περισσότερες φορές ήταν για καλό. Είναι ένας κύκλος αυτός που κινείται, γνωριζόμαστε όλοι καλά, έχουμε δώσει κοινές μάχες για να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες της παράταξής μας».

Ο Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη, συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα για το υπουργείο» και εξήρε «την πολύτιμη προσφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος «υπηρέτησε με συνέπεια τα δύσκολα καθήκοντά του [και] υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και άξιος συμπαραστάτης στις καλές και τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε μαζί». . «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος», πρόσθεσε ο υπουργός, «ξεχωρίζει για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα, με τις οποίες προάσπισε τις ελληνικές θέσεις, σε δύσκολες καταστάσεις και διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για παρακαταθήκη την οποία θα σεβαστούμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε», ενώ πρόσφερε στον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο σκεύος με τον θυρεό του υπουργείου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στις προτεραιότητες που θέτει για το υπουργείο, αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή  της παραλαβής του νέου χαρτοφυλακίου του από τον Γιάννη Βρούτση. 

Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην «αδιατάραχτη» φιλία του με τον Γιάννη Βρούτση και αναφέρθηκε επίσης και στο έργο που αφήνει πίσω του ο προκάτοχός του.

 «Ο Γιάννης Βρούτσης θα υπηρετήσει την παράταξη από τον κρίσιμο ρόλο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, στον οποίο έχει δώσει και στο παρελθόν εξετάσεις με επιτυχία. Γιάννη, εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην πορεία σου», δήλωσε ο νέος υπουργός.  

Μιλώντας κατόπιν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Χατζηδάκης είπε: 

«Δεν μπορούμε -και ούτε θέλουμε- να έχουμε ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό και η προτεραιότητα μας σε αυτό το υπουργείο θα είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα δίνουν κίνητρα στην ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα υιοθετούν τα πιο σύγχρονα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Στόχος είναι να βρεθούμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, δίπλα στον άνθρωπο. Η ποιότητα μιας πολιτικής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το πώς υπηρετεί αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά και το πόσο υιοθετεί τις κατάλληλες δράσεις για να το πετύχει. Οι ίσες ευκαιρίες για όλους είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Ο διάλογος με αυτούς που αφορούν οι πολιτικές μας, βασικό συστατικό στοιχείο. Επιδίωξή μας είναι να βρίσκονται κοινοί παρονομαστές μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Παρά τις διαφορές τους, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν, τελικά, από τη θετική πορεία της χώρας, από το κλίμα κοινωνικής ειρήνης και από την οικονομική πρόοδο. Και δεν ξεχνάμε φυσικά τους συνταξιούχους. Όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια για την απονομή των συντάξεών τους. Τους ανέργους, ιδιαίτερα τους μακροχρόνια ανέργους. Τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι επίκεντρο της πολιτικής που θα εφαρμόζεται θα είναι ο άνθρωπος.

Ως πρώτη προτεραιότητα ο υπουργός Εργασίας έθεσε την προσαρμογή στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η «οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων. Για αυτό, μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας. Νόμος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Θα ενισχύσουν στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».

Για το ασφαλιστικο

Αναφέρθηκε ακόμα και στη σημαντική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Νοικοκυρεμένο υπουργείο»

Παραδίνοντας τη σκυτάλη, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι αφήνει πίσω του ένα «νοικοκυρεμένο» υπουργείο με «σύγχρονες και στέρεες βάσεις» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αναθέτοντας του το συγκεκριμένο υπουργείο σε μία κρίσιμη στιγμή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Χωρίς τον Μάνο Κόνσολα, χωρίς τη γνώση του, την εμπειρία του και την καθημερινή συζήτηση μαζί του τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για εμένα τον ίδιο» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης  κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Τουρισμού από τον απερχόμενο Υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα στη νέα Υφυπουργό κυρία Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε συγκεκριμένα: «Oι ιδιαίτερες συνθήκες δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από το να εκφράσουμε αυτά που περάσαμε μαζί. Κλήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κρίση.

Χωρίς τον Μάνο Κόνσολα, χωρίς τη γνώση του, την εμπειρία του και την καθημερινή συζήτηση μαζί του τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για εμένα τον ίδιο. Θέλω, Μάνο, πραγματικά από καρδιάς, να σε ευχαριστήσω γιατί στάθηκες πλάι μας και συνδιαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες και επίπονες αποφάσεις και έδειξες μια άοκνη θέληση να στηρίξεις τον  τουρισμό. Σε ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό»

Η νέα Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα της Υφυπουργού Τουρισμού με ιδιαίτερη χαρά αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Παραλαμβάνω σημαντικό και μετρήσιμο έργο από τον Μάνο Κόνσολα, τον οποίο θερμά ευχαριστώ για τη συνεργασία που είχαμε και που θα συνεχίσουμε να έχουμε στα θέματα του Τουρισμού.Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για τη διαρκή εμπιστοσύνη του και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε το κυβερνητικό όραμα για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και την Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στη χώρα μας να υλοποιηθεί»

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Ως 18μηνο σοβαρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη» συνόψισε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τη θητεία του στο ΥΠΕΝ, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο υποδέχθηκε, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία του και συμπαραστάτης του σε ό,τι χρειαστεί.

Ο νέος υπουργός ΠΕΝ από την πλευρά του τόνισε πως «Στο δίλημμα  περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού καλωσόρισε το νέο υπουργό Κώστα Σκρέκα και το νέο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, δήλωσε ότι: 

«Σε αυτό το υπουργείο αφήνω ένα κομμάτι από την καρδιά μου. Καθώς στους 18 μήνες που εγώ και η ομάδα εργαστήκαμε σκληρά και προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις» 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι δύο νέοι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέτα Μακρή και Άγγελος Συρίγος. Η κ. Μακρή ανέλαβε στη θέση που μέχρι πρότινος ήταν η Σοφία Ζαχαράκη και οι αρμοδιότητές της θα αφορούν την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Συρίγος ανέλαβε στη θέση του Βασίλη Διγαλάκη και θα είναι αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Αμφότεροι οι νέοι υφυπουργοί στις πρώτες τους δηλώσεις δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει δρομολογηθεί για τα θέματα της Εκπαίδευσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Τον νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα υποδέχθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας 

Όπως είπε ο υπουργός:« Νομίζω για τον κύριο Κώτσηρα είναι όλα γνωστά. Είναι ένας νέος συνάδελφος στη Βουλή, ο όποιος με επάρκεια, σοβαρότητα και μετριοπάθεια έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.Όπως γνωρίζετε ήδη έχουμε ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο σημαντικών αλλαγών και σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά, .»

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:

«Ευχαριστώ τον Υπουργό και όλους σας για την πολύ όμορφη υποδοχή. Να πω ότι αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος για την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υφυπουργός Δικαιοσύνης και συναισθάνομαι πλήρως το βάρος της ευθύνης για την  εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.. Από κοινού θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις »

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αλλαγή φρουράς μετά από 1,5 χρόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον Σπήλιο Λιβανό να αντικαθιστά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι η πρώτη υπουργική θέση για τον 53χρονο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Γνωρίζω τον άνθρωπο, γνωρίζω τις ικανότητές του. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σε αυτόν. Επί 1,5 χρόνο πετύχαμε πάρα πολλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο Μ. Βορίδης παραδίδοντας τη σκυτάλη στο διάδοχό του.

Ο κ. Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2019, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αποτελεί «φρέσκο» πρόσωπο καθώς διανύει την πρώτη του βουλευτική θητεία, έχοντας εκλεγεί από τους πολίτες της Φθιώτιδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Το νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Κώστα Κατσαφάδο, υποδέχθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Καλωσορίζουμε σήμερα τον νέο υφυπουργό και αγαπητό φίλο και στενό πλέον συνεργάτη, τον Κώστα τον Κατσαφάδο του οποίου η συνδρομή θα είναι πολύτιμη», είπε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς θα συνεχίσουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς προστασίας των θαλασσίων συνόρων, του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος, στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νησιωτών μας».

Ο κ. Πλακιωτάκης προανήγγειλε μάλιστα την εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη νησιωτική πολιτική. «Μία στρατηγική μεταρρύθμιση, όπου με ολοκληρωμένο πλέον τρόπο, θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα της νησιωτικότητας», όπως υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή