Πόσο δυνατή είναι η ελπίδα;

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 07:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Η ελπίδα είναι πιο δυνατή από την απογοήτευση. Και όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε χρόνου, υπάρχει έντονη η προσμονή ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Αποχαιρετήσαμε το 2020 με την αισιοδοξία ότι το νέο έτος δεν θα είναι τουλάχιστον τόσο οδυνηρό, με σημείο αναφοράς το εμβόλιο που θα μπορούσε σταδιακά να συμβάλει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Οικονομολόγοι επικαλούνται το νέο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων στις ΗΠΑ που θα διοχετεύσει επιπλέον 900 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες και το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό της αποταμίευσης, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν τα σημερινά τους αποθέματα για να προβούν σε δαπάνες. Το κόστος δανεισμού παραμένει δε εξαιρετικά χαμηλό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τα επόμενα τρία έτη.

Οικονομικοί διευθυντές κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων προβλέπουν ανάκαμψη μετά τους πρώτους μήνες του 2021, βασιζόμενοι στην αναμενόμενη αύξηση των εταιρικών εσόδων κατά 7%, έναντι 0,3% για το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Θα παρακολουθήσουν επίσης τις ενδείξεις ανάκαμψης στους τομείς που επλήγησαν τα μέγιστα από την πανδημία, όπως ταξίδια, ψυχαγωγία, τουρισμός και λιανεμπόριο, καθώς και το εμπόριο, με δυνητικές αλλαγές στις αμερικανικές εμπορικές πρακτικές σε σχέση με Κίνα, Ε.Ε. και άλλες χώρες, των οποίων τα αγαθά έχουν υποστεί δασμούς. Η εταιρική φορολογία, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των κορυφαίων πολυεθνικών, το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα βρεθούν στο πεδίο παρακολούθησης επιχειρηματικών στελεχών και επενδυτών. Οι επιχειρήσεις με ρευστό θα προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ βασικός παράγοντας για την ικανοποίηση του επενδυτικού κοινού θα είναι και η επανάληψη των μερισμάτων και οι επαναγορές ιδίων μετοχών.

Βεβαίως, η ανάκαμψη δεν θα είναι ίδια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ούτε θα είναι άμεση, καθότι ο χειμώνας προδιαγράφεται βαρύς, με τη νέα χρονιά να αρχίζει με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Από το δεύτερο εξάμηνο όμως θα μπορούσε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Το 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ενώ οι θεραπευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ αντιβιοτικών θα βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το σενάριο οι κίνδυνοι θα είναι λιγότεροι, χωρίς αυτό να σημαίνει και επιστροφή σε πλήρη κοινωνικότητα στο άμεσο μέλλον. Οι αγορές με τις κινήσεις τους φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τις καλύτερες ημέρες που αναμένονται από την άνοιξη και μετά, καθώς είθισται να προπορεύονται της οικονομίας. Μένει να επαληθευτούν, γιατί, όπως μας έδειξε το 2020, το απρόβλεπτο ελλοχεύει κάθε στιγμή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή