Ερώτηση του ΣΥΝ στο Συμβούλιο της ΕΕ για τη δίωξη εις βάρος του κ. Βαρθολομαίου

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 19:16
A- A A+

Επείγουσα ερώτηση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού για τη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας της περιοχής Πέρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για παράβαση του άρθρου 219 του τουρκικού ποινικού κώδικα περί παράβασης θρησκευτικών καθηκόντων.

Η δίωξη διετάχθη μετά από μηνυτήρια αναφορά στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Συνεδρίου Ορθόδοξης Νεολαίας, που διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε πως το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό από τον 6ο αιώνα, κάτι το οποίο συνιστά, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, παραβίαση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία απαγορεύεται στο Πατριαρχείο να χρησιμοποιεί τον όρο «Οικουμενικό».

Το Συμβούλιο ερωτάται αν η στάση των τουρκικών αρχών απέναντι στο πρόσωπο του Πατριάρχη είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής της πορείας καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς τις τουρκικές αρχές;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή