Διάσταση απόψεων Μέρκελ - Κοστούνιτσα για το Κόσοβο

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 11:30
A- A A+

Διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της διευθέτησης του καθεστώτος του Κοσόβου εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Το Βελιγράδι θεωρεί ότι οι νέες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα νέο ψήφισμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο τέλος και όχι στην αρχή των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοστούνιτσα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, όλα τα σχέδια ψηφίσματος για το Κόσοβο που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου (του πέμπτου κατά σειρά), προκαθορίζουν τη λύση για το καθεστώς του Κοσόβου. Το ψήφισμα 1244 είναι καλό και παραμένει σε ισχύ, τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

Από την πλευρά της, η ¶γκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχουν αποδεχθεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι ως βάση για διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως το ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να προχωρήσει πέρα από το ψήφισμα 1244.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή