Αλβανία: Στις 20 Ιουλίου η τέταρτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 11:54
A- A A+

Στις 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η τέταρτη ψηφοφορία στην αλβανική Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο είναι δύο: Ο Μπαμίρ Τόπι, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και ο Νεριτάν Τσέκα, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στην τρίτη ψηφοφορία ο Μπαμίρ Τόπι συγκέντρωσε 50 ψήφους, ενώ ο Νεριτάν Τσέκα 32 ψήφους. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία αποκλείστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις τρεις ψήφους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα) Έντι Ράμα επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα μετέχουν ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί ο Μπαμίρ Τόπι. "Μόνο μετά την απόσυρση του Τόπι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για το όνομα του νέου Προέδρου της χώρας, διαφορετικά οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες" δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Πετρίτ Βασίλη επιβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα μετέχουν στην τέταρτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κ.Βασίλη "ο Τόπι πρέπει να αποσυρθεί και να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας". Επίσης, τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποφευχθούν μόνο εάν μετά την τέταρτη ψηφοφορία αποσυρθεί ο Τόπι και στην πέμπτη (που είναι και η τελευταία σύμφωνα με το Σύνταγμα) η κυβερνητική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Νεριτάν Τσέκα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΑΔ Λεονάνρτ Σόλης κάλεσε την αντιπολίτευση να μετέχει στην ψηφοφορία της Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν ένα χαϊδεμένο παιδί".

Σύμφωνα με τον κ. Σόλη "έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, σύντομα ο Μπαμίρ Τόπι θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή