Κατατέθηκε το σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ - ΕΕ για το Κόσοβο

Δεν ορίστηκε ημερομηνία για την ψηφοφορία
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 12:27
A- A A+

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ και επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά το βράδυ της Τρίτης, το σχέδιο ψηφίσματος ΗΠΑ και ΕΕ για το Κόσοβο. Ωστόσο, δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη ψηφοφορία επί του κειμένου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου, η ψηφοφορία μπορεί να γίνει 24 ώρες μετά από την κατάθεση του σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η Σερβία και οι Αλβανοί του Κοσόβου θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για 120 ημέρες μετά από τις οποίες τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν αλλά η διοίκηση της περιοχής θα περάσει από τον ΟΗΕ στην ΕΕ.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε το σχέδιο «κρυμμένο αυτοματισμό του σχεδίου Αχτισάαρι» αναφερόμενος στον απεσταλμένο του ΟΗΕ πρώην Φιλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος είχε συντάξει σχέδιο που θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα, η οποία έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο, έχει απορρίψει κάθε δράση που θα οδηγεί σε ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία. Η τελευταία θεωρεί ότι το σχέδιο έχει μηδενικές ελπίδες να υιοθετηθεί. Οι ΗΠΑ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα απείλησαν ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα λυθεί εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας αν δε συνεργαστεί η Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή