Στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην Ελλάδα και στα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.
Όπως τόνισε, η βαθιά ύφεση του 2020 είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές. Ωστόσο, η ύφεση αυτή, συνολικά στο εννεάμηνο του 2020, ήταν πιο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Κατά τον κ. Πέτσα, η κυβέρνηση, «αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους εξασφαλίζοντας - με ιστορικά χαμηλά επιτόκια - τους πόρους που απαιτούνται για την στήριξη των Ελλήνων. Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται κι ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί». Ο υφυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε άμεση εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση εσόδων, των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα μέτρα αυτά είναι πρωτίστως οι διαδοχικοί κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και επιπλέον, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού. Οι δαπάνες για την υγεία το 2020, λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι του 2019, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 εξακολουθούν να είναι 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το ίδιο έτος. «Κι αυτό γιατί ενισχύουμε μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλάβαμε 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα είναι αυξημένος κατά 10% έναντι του 2019» απαρίθμησε.
Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αντανακλούν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις κολοσσών της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. «Αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως σημείωσε, στον βαθμό που θα συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα υφίστανται τις τελευταίες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης διαθέτοντας επιπλέον πόρους 7,5 δισ. ευρώ. «Σταδιακά, ωστόσο, καθώς θα απελευθερωνόμαστε από την πανδημία, θα απελευθερώνεται και η οικονομία μας. Και μέσα στον χρόνο, η χώρα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα γράψει την επανεκκίνηση της αναμόρφωσης της που δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση» ανέφερε.
Σημαντικό ρόλο, συνέχισε, θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020, καθώς μέσα στο 2021 θα αντληθούν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, επισήμανε.
Όπως εξήγησε, στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη υλοποίησε η κυβέρνηση, όπως μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, και δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου. Θετικά, κατά τον κ. Πέτσα, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη - ιδίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας - και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.
Σημαντική, κατά τον υφυπουργό, θα είναι η συνεισφορά του Τουρισμού, που αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά, επηρεάζοντας θετικά όλους τους συναφείς κλάδους. «Οι πιο βαριά πληγέντες κλάδοι το 2020 θα είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης το 2021» υποστήριξε, υπογραμμίζοντας πως την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, αλλά και τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» και «Συν-Εργασία».
«Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Αν και το 2021 θα ξεκινήσει με τις δυσκολίες που του κληροδότησε το 2020, τα πράγματα σταδιακά θα αλλάζουν. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι θέλει, ξέρει και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει. Η αναμόρφωση της πατρίδας μας σημαίνει δυναμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Σημαίνει βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Το 2021, αυτή την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες μπορούμε να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.