Αλβανία: Αύριο βράδυ η τέταρτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 11:28
A- A A+

Αύριο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη ψηφοφορία στην αλβανική Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Εντι Ράμα, δήλωσε ότι "το Σ.Κ., αλλά και τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία εάν δεν αποσυρθεί ο υποψήφιος της κυβερνητικής πλειοψηφίας Μπαμίρ Τόπι".

Όπως είπε ο κ. Ράμα "η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Νεριτάν Τσέκα μόνο ως μία συναινετική λύση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί ο Τόπι, τότε είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές".

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Πελούμπ Τζούφι προειδοποίησε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα μετέχουν στην τέταρτη ψηφοφορία και κάλεσε τον Μπαμίρ Τόπι να αποσυρθεί. "Η απόσυρση του Τόπι είναι αναγκαία, διαφορετικά οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες, πράγμα που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την Αλβανία". Υπέρ της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Τόπι τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σκεντέρ Γκινούσι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο την ακύρωση των δύο πρώτων ψηφοφοριών στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου, με το επιχείρημα ότι στην ψηφοφορία μετείχαν κάτω από 84 βουλευτές.

Σύμφωνα με το αλβανικό Σύνταγμα, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζονται τουλάχιστον 84 ψήφους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή