Στ. Πέτσας: Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020 10:35
UPD:13:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Πιθανό χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Όπως γνωστοποίησε, η επιστροφή στη σχολική κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως είπε, όταν δωθεί το «πράσινοο φως» για την λειτουργία των σχολείων, αυτό θα ισχύει για όλες τις σχολικές βαθμίδες και όχι μόνο για τα δημοτικά. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι μετά τα σχολεία υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν και άλλοις τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση την διατήρηση της καλής «πτωτικής πορείας που έχουμε».

«Μένουμε στο χρονοδιάγραμμα, που έχουμε ορίσει, σίγουρα τα σχολεία είναι προτεραιότητα για να ανοίξουν. Είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και προς το παρόν συζητάμε για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση. Θυμίζω πως στις 7 Ιανουαρίου θα έχουμε τα σχολεία μας κλειστά για δύο μήνες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, όχι μόνον για την πορεία της μάθησης, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών και την ψυχική τους ισορροπία. Προτεραιότητα, λοιπόν είναι τα σχολεία και σιγά σιγά και άλλοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάντα, όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων, πηγαίναμε σταδιακά, πιθανόν αυτό να ακολουθήσουμε και τώρα, αλλά αυτό, που προέχει είναι να εκμεταλλευθούμε τις ημέρες, που μένουν έως τις 7 Ιανουαρίου, να συνεχίσουμε την καλή πτωτική πορεία, που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω θα πάνε όλα καλά», δήλωσε. 

Σχολιάζοντας την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα σε διάφορες πόλεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως και την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα και πως η εικόνα της χώρας μας στην περίοδο των γιορτών είναι καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στα πρώτα εμβόλια του κορωνοϊού που έφτασαν χθες το απόγευμα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο. «Όπως ξέρετε η διαδικασία για να κλείσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι πολύ απλή, επομένως όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να βάλουμε τις ημερομηνίες και το εμβολιαστικό κέντρο, που πρέπει, ώστε να μην έχουμε απώλειες εμβολίων, γιατί δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, τουλάχιστον στην αρχή», εξήγησε. 

Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 - 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», πρόσθεσε.

«Έχουμε μία προτεραιοποίηση για τους ανθρώπους, που είναι άνω των 65. Όταν θα τελειώσει αυτή η ηλικιακή ομάδα, μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει το ηλικιακό όριο κατά 5 ή 10 χρόνια ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρα άνθρωποι που είναι 40- 45- 50 δεν θα περιμένουν να φθάσει ο Ιούνιος, οι μικρότερες ηλικίες θα ακολουθήσουν. Και βεβαίως αυτή η στρατηγική μπορεί να αναθεωρείται ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου και καθ’ όσον θα καταφθάνουν στη χώρα μας τα εμβόλια και από τις άλλες εταιρείες, οι άνω των 65, περί τα 2,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, θα εμβολιαστούν. Μπορεί και περισσότεροι- απλά είμαστε λίγο επιφυλακτικοί μέχρι να πάρουν έγκριση όλες αυτές οι εταιρείες. Είδαμε και τι έγινε με την πρώτη παρτίδα της Pfizer, καθώς μία εταιρεία μόνη της δεν μπορεί να αντέξει αυτήν την παραγωγική διαδικασία», εξήγησε. 

 Αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η προσδοκία είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχει χτιστεί το επιθυμητέο επίπεδο ανοσίας. Προσέθεσε πως κατά τον μήνα Ιανουαρίο, θα δοκιμαστεί το σύστημα, από την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων έως την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, ενώ τόνισε πως η εθνική εκστρατεία θα διασφαλίσει ότι θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, αποκλείοντας την ίδια ώρα να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

Τονίζοντας πως ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να το κάνει ή θέλει περισσότερη ενημέρωση. «Κάτι που θα γίνει», όπως σημείωσε.  

«Ξέρουμε όλοι πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει, από την αποθήκευση και την διανομή έως την προτεραιοποίηση, δηλαδή άνθρωποι που είναι προγραμματισμένο να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν να μην χάσουν το ραντεβού τους. Μετά, και ιδίως ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουμε δόσεις και από άλλες εταιρείες και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων, που θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη πού θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός. Σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, είτε στον "Ευαγγελισμό", είτε στο "Σωτηρία", είτε στο «Αττικόν», πρόσθεσε. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή