Ικανοποίηση στο ΥΠΕΞ για την κοινή θέση των 27 για τα Σκόπια

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 15:50
A- A A+

«Κείμενο ιδιαίτερης σημασίας» στο οποίο έχουν ενσωματωθεί τα ζητήματα που μας απασχολούν με την ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών το την «κοινή θέση» των «27», που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, κατά την 4η σύνοδο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες.

«Τα κείμενα αυτά αποτελούν κάθε φορά βασικά σημεία αναφοράς για την πορεία των σχέσεων των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε διάφορα σημεία του κειμένου, επισήμανε ότι για πρώτη φορά γίνεται σε τέτοιο κείμενο αναφορά «στην ενθάρρυνση προς την ΠΓΔΜ να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και συνεχούς δέσμευσης για συνεργασία με όλους τους γείτονές της αποφεύγοντας δράσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αρνητικά. Και για πρώτη φορά επίσης, αναφέρεται το αίτημα της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για αποφυγή πράξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ερωτηθείς αν το κείμενο της «κοινής θέσης» εξισορροπεί το προηγηθέν ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ Κουμουτσάκος επέμεινε στον «πλήρη διαχωρισμό των δύο κειμένων», λέγοντας ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα μη νομικό, μη δεσμευτικό κείμενο, ενώ το κείμενο της «κοινής θέσης» υιοθετήθηκε σε επίπεδο Συμβουλίου, δηλαδή «του οργάνου που παίρνει τις αποφάσεις στην ΕΕ».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή