Το Facebook θα προσφέρει αναβαθμισμένη ασφάλεια σε περισσότερους από το 2021

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:14
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+
Το Facebook θα προσφέρει σε εξέχοντες χρήστες των υπηρεσιών του παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αλλά και χρήση του εργαλείου της ταυτοποίησης μέσω δύο παραγόντων.  
 
Στην ουσία πρόκειται για την πλατφόρμα παρακολούθησης ασφαλείας Facebook Protect, η οποία προσφέρθηκε σε πολιτικούς κατά την διάρκεια των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών και η οποία πλέον θα είναι διαθέσιμη σε περισσότερους χρήστες. 
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Axios, ο επικεφαλής πολιτικών ασφαλείας της Facebook, Nate Gleicher, δήλωσε ότι η πλατφόρμα Protect θα είναι διαθέσιμη σε συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών, όπως δημοσιογράφους, συνηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές. Στις υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα είναι και η παρακολούθηση πολιτικών λογαριασμών σε πραγματικό χρόνο για την περίπτωση προσπαθειών χακαρίσματος κατά την διάρκεια εκλογικών περιόδων. 
 
Επιπρόσθετα, σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις χρηστών θα υπάρχει πρόσθετη παροχή ασφάλειας των λογαριασμών τους μέσω φυσικών κλειδιών ασφαλείας ενώ θα υπάρχει και ταυτοποίηση δύο παραγόντων (two-factor authentication). Αυτά τα μέτρα ασφαλείας ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα μόνο σε αμερικανούς πολιτικούς. Σύμφωνα με τον Gleicher, κατά την διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2020, το 70% των εμπλεκομένων σε αυτές είχαν ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη μέθοδο ταυτοποίησης. Τα φυσικά κλειδιά ασφαλείας θα είναι από εδώ και στο εξής διαθέσιμα για αγορά και από τους κοινούς χρήστες του Facebook. 
 
O Gleicher στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το Facebook εργάζεται πρωτίστως για την προστασία των λογαριασμών των χρηστών, ειδικά από την στιγμή που φάνηκε ότι σελίδες της πλατφόρμας μπορούν να γίνουν το μέσο διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που εξαγγέλει το Facebook ίσως να μην είναι αρκετά καθώς η κριτική που ασκείται εναντίον του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ μεγάλη και ίσως ενταθεί όταν η νέα κυβέρνηση της χώρας εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο τότε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν δήλωνε ότι η πλατφόρμα δίνει ώθηση σε  λογαριασμούς που συστηματικά προωθούν την παραπληροφόρηση. 

Προτεινόμενα για εσάς