Υπόθεση Ναβάλνι: Κυρώσεις της Μόσχας σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 11:50
UPD:12:58
REUTERS/Evgenia Novozhenina
A- A A+

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας σχετικά με τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γερμανίας και της Σουηδίας έφθασαν στο τέλος του πρωινού στην έδρα της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με το πρακτορείο. Πρόκειται για τις τρεις χώρες οι οποίες λένε ότι εντόπισαν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok στον οργανισμό του αντιπολιτευόμενου, συμπεράσματα που οδήγησαν σε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων σε αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη φερόμενη δηλητηρίαση του κυριότερου αντιπολιτευόμενου της χώρας, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ρωσική διπλωματία δήλωσε πως "διεύρυνε τον κατάλογο εκπροσώπων χωρών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας". Δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα των αξιωματούχων αυτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως κρίνει ότι είναι «απαράδεκτες» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος έξι Ρώσων, εκ των οποίων ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της FSB, «με το πρόσχημα της υποτιθέμενης συμμετοχής τους στο περιστατικό όπου ενεπλάκη ο πολίτης Ναβάλνι».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει στα μέσα Νοεμβρίου πως τα αντίμετρα θα έθεταν στο στόχαστρο «κατά προτεραιότητα ηγετικά στελέχη των μηχανισμών της Γερμανίας και της Γαλλίας».

Η Ρωσία κατηγορεί εξάλλου το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι και τη Στοκχόλμη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ότι δεν της παραδίδουν τους φακέλους τους όπου ενοχοποιούν το Novitchok, μια ουσία που αναπτύχθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβεβαιώνει πως ο Ναβάλνι δεν είχε κανένα δηλητήριο στον οργανισμό του όταν νοσηλεύθηκε στη Σιβηρία και πως ελλείψει συνεργασίας εκ μέρους των Ευρωπαίων, καμία έρευνα δεν μπορεί να ξεκινήσει στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή