Κοινή γραμμή Αθήνας - Βερολίνου για το μέλλον της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα η Αγκελα Μέρκελ
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 16:58
UPD:18:00

O Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

A- A A+

«Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ αποτελεί σταθερά τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση σε πολλά θέματα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «άριστες» τις διμερείς σχέσεις και «πολιτικό φίλο» τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας «τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο».

Η κ. Μέρκελ διαπίστωσε επίσης σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως το πρόβλημα της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Γερμανία θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της πορτογαλικής προεδρίας για την πολιτική της θάλασσας.

Τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω προώθησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: «Συμφωνήσαμε ότι κοινός μας στόχος είναι η ενισχυμένη Ευρώπη», είπε ο Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του στο πρόσωπο της Αγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην επίτευξη κοινής θέσης της ΕΕ στο θέμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης κατά το πρόσφατο Συμβούλιο κορυφής.

Με δεδομένη την κοινή στάση των δύο πλευρών για υιοθέτηση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής τόνισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αναδεικνύοντας όμως και τον τρόπο που η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, κάτι που αποδεικνύει - όπως είπε - η 50ετή ιστορία της.

«Κάποιοι, όπως εμείς, θέλουν περισσότερη Ευρώπη. `Αλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως με τη Γερμανία υπάρχει εγγύτητα απόψεων, το ίδιο και με τη Γαλλία.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρκατήρισε εποικοδομητική τη στάση της Γαλλίας στο θέμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, χαρακτηρίζοντας πολύ θαρραλέα την απόφαση του Νικολά Σαρκοζί να μην θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ»

Παράλληλα η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, μπορεί να διακυβευτεί το ευρώ.

«Η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (πρέπει να διατηρηθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να διακυβευτεί η αποδοχή του ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σίγουρα θα πρέπει να συζητήσουμε για το ποια είναι η κοινή οικονομική πολιτική που θα έπρεπε να χαράξουμε, ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων», πρόσθεσε.

Εξοπλισμοί

Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τη συνεργασία των δύο χωρών και στον αμυντικό τομέα. Οπως είπε: «Εχουμε μια συνεργασία, καλή και εποικοδομητική, και στα αμυντικά θέματα. Αναφερθήκατε σ΄ένα πρόβλημα, το οποίο έχει λυθεί και πλέον νομίζω ότι όλοι οι όροι της σύμβασης θα εκπληρωθούν με ομαλό τρόπο. Σε ό,τι αφορά τα "Eurofighter" , η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε διαδικασία, αλλά έχει ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων αυτής της γενιάς. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει με τον πιο διαφανή, τον πιο καθαρό τρόπο. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην διαδικασία της παραγωγής και, βεβαίως, όπως συνεργαζόμαστε πάντα καλά με τη Γερμανία και σ΄αυτό το θέμα θα έχουμε καλή συνεργασία».

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ακριβώς αυτά που είπε ο πρωθυπουργός. Μιλήσαμε για το ζήτημα αυτό. Οσον αφορά τα "Eurofighter" τα πράγματα έχουν ως εξής: Πρέπει όλα να είναι ανοιχτά και διαφανή. Και εμείς γνωρίζουμε ότι αυτές οι αποφάσεις απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι ότι για τις υπάρχουσες συμβάσεις με διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα κάναμε μεγάλα βήματα προόδου. Αρα μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, όσον αφορά το μέλλον».

Τουρκία

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με αφορμή και τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, «πλήρης συμφωνία, πλήρης ένταξη» τονίζοντας, όμως ιδιαίτερα ότι στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ περιλαμβάνονται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Ευχήθηκε να αναδειχθεί στην Τουρκία μία κυβέρνηση που θα προχωρήσει με γοργά βήματα την ευρωπαϊκή προοπτική, που θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συμβάλει στις καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τόνισε πως στην ΕΕ βρίσκεται ανοιχτό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των κεφαλαίων που έχουν ανοίξει, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλου της Αγκυρας και προειδοποίησε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμοστεί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Κόσοβο

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του να δοθεί χρόνος ώστε να εξευρεθεί από τη διεθνή κοινότητα μια κοινά αποδεκτή λύση, για να μην δοθεί σε καμία πλευρά η αίσθηση της ταπείνωσης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό ήταν που προπαγάνδισε στον πρόεδρο Κουστούνιτσα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Αναφερόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας στο σχέδιο Αχτισάαρι μίλησε για μια προσπάθεια που δεν απέφερε αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί υπό την αιγίδα της ομάδας επαφής.

Η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον κ. Κ. Καραμανλή μετέβη στο Ελληνο-γερμανικό Επιμελητήριο. Στις 5 το απόγευμα την κ. Μέρκελ θα συναντήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και στις 7 το απόγευμα στην καγκελάριο της Γερμανίας θα παραθέσει δείπνο στο σπίτι του στη Ραφήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή