Παρατηρώντας το σύμπαν με ραδιοτηλεσκόπιο, διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε ραδιοσήματα που προέρχονται από τον αστερισμό του Βοώτη- σε αυτό που θα μπορούσε να είναι ο πρώτος εντοπισμός ραδιοσημάτων που προέρχονται από έναν εξωπλανήτη.
Της ομάδας ηγήθηκαν ο Τζέικ Τέρνερ, μεταδιδακτορικός ερευνητές του Cornell University, ο Φιλίπ Ζάρκα του Observatoire de Paris και ο Ζαν Ματίας Γκρισμάιερ, του Université d’Orléans. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Astronomy & Astrophysics.
«Παρουσιάζουμε ένα από τα πρώτα ίχνη εντοπισμού ενός εξωπλανήτη στο “βασίλειο” των ραδιοσημάτων» είπε ο Τέρνερ. «Το σήμα είναι από το σύστημα Ταυ Βοώτη, που περιλαμβάνει ένα διπλό άστρο και έναν εξωπλανήτη. Υποστηρίζουμε πως πρόκειται για εκπομπή από τον ίδιο τον πλανήτη. Από τη δύναμη και την πόλωση του ραδιοσήματος και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, είναι συμβατό με τις θεωρητικές προβλέψεις».
Μεταξύ των ερευνητών είναι ο μεταδιδακτορικός σύμβουλος του Τέρνερ, Ρέι Τζαγιαβαρντάνα. «Εάν επιβεβαιωθεί μέσω ακόλουθων παρατηρήσεων, αυτός ο εντοπισμός ανοίγει ένα νέο παράθυρο για τους εξωπλανήτες, δίνοντάς μας έναν νέο τρόπο να εξετάζουμε ξένους κόσμους που είναι δεκάδες έτη φωτός μακριά» είπε σχετικά.
Χρησιμοποιώντας το LOFAR (Low Frequency Array), ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Ολλανδία, ο Τέρνερ και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν εκλύσεις από ένα αστρικό σύστημα που φιλοξενεί έναν αποκαλούμενο θερμό Δία- έναν γίγαντα αερίων πολύ κοντά στον ήλιο του. Επίσης, παρατηρήθηκαν άλλες πιθανές εξωπλανητικές εκπομπές ραδιοσημάτων στα συστήματα 55 Καρκίνου και Ύψιλον Ανδρομέδας. Μόνο το σύστημα εξωπλανητών Ταυ Βοώτη, σε απόσταση περίπου 51 ετών φωτός, παρουσίασε σημαντικό ίχνος- ένα μοναδικό εν δυνάμει «παράθυρο» στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.
Η παρατήρηση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη βοηθά τους αστρονόμους να ερμηνεύσουν το εσωτερικό ενός πλανήτη και τις ατμοσφαιρικές του ιδιότητες, καθώς και τη φυσική στις αλληλεπιδράσεις άστρου- πλανητών, είπε ο Τέρνερ, μέλος του Carl Sagan Institute.