«Ηχηρό χαστούκι» στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2007 14:24
EPA/TOLGA BOZOGLU

A- A A+

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία αποτελεί «ένα ηχηρό χαστούκι για το στρατιωτικό κατεστημένο και τους συνοδοιπόρους τους», επισημαίνει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Αναφέρει επίσης ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια πέτυχε ένα κόμμα στην Τουρκία όχι μόνον να επανεκλεγεί, αλλά να βελτιώσει και τα ποσοστά του».

«Η χώρα αυτή αμφιταλαντεύεται», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica: «Από τη μια, η καρδιά της χτυπά για την Ευρώπη, από την άλλη είναι αιχμάλωτος της ανατολίτικης παράδοσής της. Ασφαλώς δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία της, αλλά δεν μπορεί να απεμπολήσει και το χρέος του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Τουρκία ήταν η πλέον αμερικανόφιλη χώρα, αλλά η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ προκαλεί την αποστροφή προς τις ΗΠΑ.

»Μέχρι χθες ήταν ένθερμος οπαδός της Ευρώπης, που σε πολλούς Ευρωπαίους, προκαλούσε συγκίνηση, μετά από τις διάφορες ταπεινώσεις που υπέστη αντιμετωπίζει σήμερα την Ευρώπη με σκεπτικισμό, αμφιβολία ή και με μίσος. Όμως όλα αυτά, παρά τις τουρκικές εκλογές, φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν στην Ευρώπη».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή