ΗΠΑ: Πρώτη πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους με τεχνητή νοημοσύνη ως μέλος του πληρώματος

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 14:20
UPD:14:24
www.af.mil
A- A A+

Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε στις 15 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά πτήση με μια τεχνητή νοημοσύνη ως λειτουργικό μέλος του πληρώματος, σε μια εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τον χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, γνωστός ως ARTUμ, πέταξε μαζί με τον πιλότο- τον σμήναρχο «Vudu» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας- με αεροσκάφος U-2 Dragon Lady της 9ης Πτέρυγας Αναγνώρισης στην αεροπορική βάση Beale. Ερευνητές του U-2 Federal Laboratory ανέπτυξαν τον ARTUμ και τον εκπαίδευσαν έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί συγκεκριμένες εργασίες που αλλιώς θα έκανε ο πιλότος.

«Η πρωτοποριακή πτήση του ARTUμ κορυφώνει το τριετές μας ταξίδι για να γίνουμε μια ψηφιακή δύναμη» είπε ο Γουίλιαμ Ρόπερ, υφυπουργός Αεροπορίας αρμόδιος για προμήθειες, τεχνολογία και επιμελητεία. «Το να μπαίνει τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια στον έλεγχο ενός αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος για πρώτη φορά φέρνει μια νέα εποχή ομαδικής δουλειάς ανθρώπου-μηχανής και αλγοριθμικού ανταγωνισμού. Το να αποτύχουμε να υλοποιήσουμε τις πλήρεις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θα σημαίνει ότι παραχωρούμε το πλεονέκτημα της απόφασης στους αντιπάλους μας».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο ARTUμ ήταν επιφορτισμένος με την χρήση αισθητήρων και την τακτική πλοήγηση, ενώ ο πιλότος πετούσε το αεροσκάφος και συντονιζόταν με την ΑΙ ως προς τη λειτουργία των αισθητήρων. Μαζί πραγματοποίησαν μια αποστολή αναγνώρισης κατά τη διάρκεια υποτιθέμενου πυραυλικού πλήγματος. Η βασική ευθύνη του ARTUμ ήταν να εντοπίζει τους εχθρικούς εκτοξευτές, ενώ ο πιλότος ήταν σε επιφυλακή για απειλητικά αεροσκάφη. Άνθρωπος και τεχνητή νοημοσύνη μοιράζονταν το ραντάρ του U-2.

Η πτήση εντασσόταν στο πλαίσιο ενός σεναρίου όπου η τεχνητή νοημοσύνη ερχόταν αντιμέτωπη με έναν άλλο δυναμικό αλγόριθμο υπολογιστή για να δοκιμαστεί η νέα τεχνολογία. «Ξέρουμε πως για να πολεμήσουμε και να νικήσουμε σε μια μελλοντική σύγκρουση με έναν αντίπαλο αντίστοιχων δυνατοτήτων, πρέπει να έχουμε ένα αποφασιστικό ψηφιακό πλεονέκτημα» είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας, πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο να επιτευχθεί αυτό το πλεονέκτημα» πρόσθεσε.

Μετά την απογείωση ο έλεγχος των αισθητήρων δόθηκε στον ARTUμ, που τους χειριζόταν με βάση αυτά που είχε «μάθει» κατά την «εκπαίδευσή» του σε προσομοιώσεις υπολογιστή προηγουμένως. Πιλότος και τεχνητή νοημοσύνη συνεργάστηκαν επιτυχώς για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Σημειώνεται πως το U-2 Federal Laboratory έχει σχεδιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία για να μπορεί να μεταφερθεί με ευκολία σε άλλα συστήματα και σχεδιάζει να την εξελίξει περαιτέρω.

Προτεινόμενα για εσάς