Ντενί Βιλνέβ: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αγάπη για το σινεμά»

Εξοργισμένος ο Καναδός σκηνοθέτης με την απόφαση της Warner για το HBO Max
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 20:36
A- A A+

Μετά τον Κρίστοφερ Νόλαν, εξοργισμένος είναι και ο Ντενί Βιλνέβ με την απόφαση της Warner να προβάλει ταυτόχρονα τις ταινίες της τόσο σε αίθουσες όσο και στο HBO Max.

Ο Καναδός σκηνοθέτης, του οποίου η ταινία «Dune» είναι «θύμα» της απόφασης της Warner, με επιστολή του, κατακρίνει την απόφαση του στούντιο, λέγοντας πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία αγάπη για το σινεμά, ούτε για το κοινό σ' αυτήν την κίνηση».

«Η AT&T έχει αστρονομικό χρέος. Επομένως παρόλο που το ''Dune'' αφορά τον κινηματογράφο, η AT&T ενδιαφέρεται για τη δική της επιβίωση στη Wall Street. Το HBO Max έχει αποτύχει και όλες οι ταινίες της Warner θυσιάζονται σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού», σημειώνει ο Βιλνέβ.

«Η δημιουργία μιας ταινίας βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και η Warner απλά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πλέον στην ίδια ομάδα».

Σύμφωνα με τον Βιλνέβ, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων των «Arrival», «Blade Runner 2049» και «Prisoners», οι υπηρεσίες streaming σίγουρα αποτελούν μια καλή προσθήκη στον τομέα της κατ’ οίκον ψυχαγωγίας, ωστόσο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κινηματογράφο. «Η απόφαση της Warner σημαίνει πως η ταινία Dune απλά δεν θα αποδώσει οικονομικά και πως η πειρατεία θα νικήσει».

«Το ''Dune'' είναι μακράν η καλύτερη ταινία που έχω κάνει ποτέ. Η ομάδα μου και εγώ αφιερώσαμε περισσότερα από τρία χρόνια της ζωής μας για να δημιουργήσουμε μια μοναδική εμπειρία μεγάλης οθόνης. Η εικόνα και ο ήχος της ταινίας μας έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά για προβολή σε κινηματογραφικές αίθουσες», επισημαίνει, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στον κινηματογράφο.

«Σε αυτές τις σκοτεινές αίθουσες, οι ταινίες συλλαμβάνουν την ιστορία μας, μας εκπαιδεύουν, τροφοδοτούν τη φαντασία μας και ανεβάζουν και εμπνέουν το συλλογικό μας πνεύμα. Είναι η κληρονομιά μας.

Ζήτω ο κινηματογράφος στις αίθουσες!», καταλήγει ο Βιλνέβ στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε ολόκληρη από το περιοδικό Variety.

Η  Warner Bros ανακοίνωσε  ότι όλες οι ταινίες της που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τα πολυαναμενόμενα «Matrix 4» και «Dune», θα προβληθούν στην πλατφόρμα του βίντεο on demand HBO Max παράλληλα με την κυκλοφορία τους στους κινηματογράφους.

Κρίστοφερ Νόλαν

Πέραν του Ντενί Βιλνέβ, ο πρώτος που αντέδρασε επίσημα ήταν ο Κρίστοφερ Νόλαν, του Τένετ και του Inception, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους στη Warner για την απόφασή της, λέγοντας πως «αυτό που γίνεται είναι πάρα πολύ βρώμικο».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς