Στο Αράκ του κεντρικού Ιράν, όπου πρόκειται να εγκαταστασθεί ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος μεταβαίνουν την επόμενη εβδομάδα οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Ολι Χαϊνόνεν, αναπληρωτής διευθυντής του εποπτικού αυτού οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, μετά τις συνομιλίες που είχε με την ιρανική αντιπροσωπεία στη Βιένη.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Τζαβάντ Βαϊντί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλι Χαϊνόνεν, έκανε λόγο για «θετικές συνομιλίες και για εποικοδομητική πρόοδο» στο επίμαχο αυτό θέμα.
Ο αντιδραστήρας του Αράκ προορίζεται για την παραγωγή πλουτωνίου, επισήμως για ιατρική χρήση, αλλά όπως και το εμπλουτισμένο ουράνιο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει αξιώσει τη διακοπή της κατασκευής του και έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, λόγω της άρνησής της να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού.
Την ίδια ώρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας του.
«Πιστεύουμε ότι η ανανέωση των προσπαθειών μας για συνεργασία με την IAEA συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» κατέληξε ο Μοτακί.