Ακραία καιρικά φαινόμενα σε Βαλκάνια και Βρετανία

Τριάντα νεκροί στη Ρουμανία
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2007 15:58
UPD:16:42

Σε απέραντες λίμνες έχουν μετατραπεί μεγάλες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αγγλίας εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων

A- A A+

Τους 30 έφτασαν οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Ρουμανία, μετά τους 12 νέους θανάτους χθες.

H πλειονότητα των θυμάτων είναι υπερήλικα άτομα, είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας και πρόσθεσε ότι χθες αναφέρθηκαν 860 λιποθυμίες, έγιναν πάνω από 10.000 κλήσεις προς ασθενοφόρα για παροχή βοήθειας, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες εισήχθησαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα από τη ζέστη περί τα 19.000 άτομα. Στην πρωτεύουσα και σε πέντε επαρχίες, το θερμόμετρο παραμένει για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα «καρφωμένο» μεταξύ 41 και 42 βαθμών Κελσίου.

Στο προηγούμενο κύμα καύσωνα, τον Ιούνιο, είχαν χάσει την ζωή τους επίσης 30 άτομα.

Προβλήματα προκαλεί το κύμα καύσωνα και στη Σερβία. Το πρακτορείο Τανγιούνγκ, μετέδωσε από το Βελιγράδι ότι τουλάχιστον 25.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν αποτεφρωθεί από τις περίπου 50 πυρκαγιές στη χώρα.

Η θερμοκρασία στην βόρεια Σερβία παραμένει στους 38 βαθμούς και στη νότια στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία, το πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι περί τα 150 άτομα αποκλείστηκαν εξαιτίας μίας πυρκαγιάς σε μία παραλία στα περίχωρα του Πέσιτσι στην περιοχή της Απουλίας, στη νότια Ιταλία. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν προς την παραλία αποκλείστηκαν εξαιτίας της φωτιάς και οι τουρίστες αναγκάστηκαν να παραμείνουν εκεί μέχρι να έλθουν τα σωστικά συνεργεία.

Την ίδια ώρα, από τις χειρότερες εδώ και 60 χρόνια πλημμύρες στην Βρετανία έχουν πλημμυρίσει χωριά και κεντρικοί δρόμοι, ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, κυρίως της δυτικής Αγγλίας από την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της Περιβαλλοντολογικής Υπηρεσίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι απειλείται από τις πλημμύρες και η Οξφόρδη και κυρίως η περιοχή Αμπίνγκντον.

Από τις βροχοπτώσεις που διαρκούν πολλές ημέρες έχουν μετατραπεί μεγάλες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αγγλίας σε απέραντες λίμνες, έχουν πλημμυρίσει περί τα 4.500 σπίτια, απειλούνται πολλά ακόμη και δεκάδες αυτοκίνητα έχουν εγκαταλειφθεί στους πλημμυρισμένους δρόμους. Η παραγωγή και διανομή γάλακτος έχει περιοριστεί και υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις τροφίμων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή