Κρούσματα αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό

Κυβερνητική διαβεβαίωση για τις δαπάνες υγείας, μετά την κριτική
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 09:26
UPD:09:26
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

΄

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της παρατεταμένης έξαρσης της επιδημιολογικής κρίσης ψηφίζεται απόψε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 4,5% το 2021. Μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα από νέα φάση του προγράμματος «Ηρακλής» επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διασταυρώσουν το βράδυ τα «ξίφη» τους προ της ονομαστικής ψηφοφορίας, που έχει παραδοσιακά τον χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Μια πρόγευση της σημερινής κόντρας έδωσαν, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και οι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο σκληρών αντιπαραθέσεων, τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία. Σημείο σύγκρουσης αποτέλεσε η επίμαχη πρακτική του click away που εφαρμόζεται από την Κυριακή στην αγορά εξαιτίας του «φρακαρίσματος» που προκάλεσε ο φόρτος των ηλεκτρονικών παραγγελιών στο απροετοίμαστο σύστημα ταχυδιανομής καταναλωτικών προϊόντων.

Παράλληλα, σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός προανήγγειλε την εφαρμογή νέας φάσης του προγράμματος «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια. «Σήμερα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δεύτερη φάση του προγράμματος, τον “Ηρακλή 2”» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι με την εφαρμογή του στους επόμενους 18 μήνες θα έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό «και θα βρισκόμαστε πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κεντρικού μητρώου πιστώσεων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και νέες παρεμβάσεις σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς και η «σταδιακή αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες, με ασφαλή τρόπο». Εν τω μεταξύ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε να τεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Εμβολιασμός

Στο επίκεντρο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του εμβολιασμού, με όλα τα κόμματα (πλην της Ελληνικής Λύσης) να στηρίζουν επί της αρχής το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναγνώρισε χθες ότι οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες ως προς την έξαρση της επιδημίας, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ο ότι μαζικός εμβολιασμός θα επιτρέψει να «ξανακερδίσουμε τις ζωές μας». Παραδέχτηκε, όμως, ότι το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο στην εφαρμογή του, καθώς απαιτεί συνυπολογισμό πολυπληθών παραμέτρων και ακρίβεια σχεδιασμού. «Πρόκειται για δύσκολή άσκηση» είπε χαρακτηριστικά. Η αντιπολίτευση μέσω του Γιάννη Ραγκούση ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επαναλάβει προχειρότητες όπως αυτές που καταγράφηκαν με τη διανομή των μασκών στα σχολεία ή με τα αποτυχημένα προγράμματα κατάρτισης. Ο συναινετικός ή συγκρουσιακός χαρακτήρας της πολιτικής συζήτησης για το θέμα αναμένεται να εξαρτηθεί πάντως από το αν η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μην προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις της σχετικής διαφημιστικής εκστρατείας ή στην εφαρμογή αδιαφανών κριτηρίων για τη διανομή κονδυλίων στα ΜΜΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λίστας Πέτσα.

Δαπάνες υγείας

Βουλευτές όλων των κομμάτων άσκησαν κριτική στον προϋπολογισμό γιατί περιλαμβάνει μειώσεις δαπανών για την Υγεία, αλλά τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσαν ότι θα δοθούν «όσα χρήματα χρειαστούν για την πανδημία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή