Βουλή- Λοβέρδος: Το 97% των ΜμΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν έχουν βοηθηθεί

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 16:50
UPD:17:17
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Είμαι υπερήφανος να λέω ότι ο ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για ένα δικό μου δημιούργημα που έγινε με αγώνες, με θυσίες, με το υπουργείο Υγείας επί έναν και πλέον μήνα κλειστό και εμένα εργαζόμενο σε ένα αυτοκίνητο», τόνισε στην αγόρευσή του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Τώρα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει, πρόσθεσε, ότι αυτό το δημόσιο μονοψώνιο είναι το άλφα και το ωμέγα στο πεδίο της υγείας. 

«Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του για το έτος 2012 είχαμε ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 η χρηματοδότηση έγινε 1,1 δισεκατομμύρια και σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι 300 εκατομμύρια από τα οποία τα 170 εκατομμύρια προβλέπονται για τον εθνικό εμβολιασμό από τον Covid- 19», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να τοποθετηθεί επ’ αυτού. 

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι έκανε μια αναφορά εχθές στον κ. Βρούτση με την απόλυτη τεκμηρίωση σήμερα. «Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οι εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ ήταν 151.496 καθυστερούμενες κύριες συντάξεις, 91.100 καθυστερούμενες επικουρικές και περίπου 41.000 καθυστερούμενα εφάπαξ. Πέρσι τέτοιο καιρό ακριβώς! Φέτος, κύριες συντάξεις 171.500, επικουρικές συντάξεις 21.500 και περίπου 60.000 καθυστερήσεις στο εφάπαξ, δηλαδή κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περισσότεροι έχουν προστεθεί στη λίστα αυτών που περιμένουν σύνταξη και περιμένουν και περιμένουν και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα περιμένουν. Δεν πήγατε καλά και εδώ», τόνισε.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «Τώρα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ, με δεδομένη την ύφεση με την οποία μπαίνουμε στο 2021 -πρόβλημα για οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο για τη δική σας, δεν πρέπει να αδικούμε κανέναν και καμιά- προβλέπετε 500 εκατομμύρια περισσότερα να αντλούνται υπέρ αυτών των τριών οργανισμών. Νομίζω ότι ο προϋπολογισμός στο σημείο αυτό κείται εκτός της πραγματικότητας.Κύριε Σταϊκούρα, χαίρομαι που είστε εδώ. Επειδή σέβομαι πάρα πολύ την επιμέλειά σας, κοίταξα με τους συνεργάτες μου όλους τους πίνακες που μας δώσατε χθες. 

Μένοντας στα θέματα του κοινωνικού προϋπολογισμού, κομμάτι του οποίου είναι και η υγεία, και μιλώντας για την υγεία εν προκειμένω, δώσατε έναν πίνακα απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας έλεγε ότι είμαστε δεύτεροι από το τέλος -αναφέρομαι στον πίνακα 1,8- που σχετίζεται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την υγεία σε αυτήν την τραγική περίοδο. Ο πίνακας μπορεί να απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν απαντάει στις ανάγκες». 

«Δίνετε από το ΤΕΠΧ ΙΙ, από εγγυοδοσία και τα λοιπά 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ρευστότητα.  Άλλα 5,5 δισεκατομμύρια είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μας κάνει κοντά στα 11 δισεκατομμύρια. Βάζετε και τα 500 εκατομμύρια από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και πάμε στα 11,5 δισεκατομμύρια. Μη σας αδικώ. Όσον αφορά στο ΕΡΓΑΝΗ, 1,9 δισεκατομμύρια είναι οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Ας πούμε ότι και αυτό είναι ρευστότητα που δεν είναι. Είναι κρατικός μισθός. Είναι άλλο πράγμα. Δεν είναι ρευστότητα στην αγορά. Η ρευστότητα στην αγορά είναι οι επιχειρήσεις και οι οικονομικές τους δυνατότητες. Όμως, είναι ένα μέγεθος. Για να μη σας στεναχωρώ, εγώ το προσθέτω. Με τα 50 δισεκατομμύρια μείωση του τζίρου, που η Επιτροπή Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει καταγράψει σε αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή στο φοβερό και τρομερό έτος 2020, τι γίνεται;», υπογράμμισε ο Α. Λοβέρδος.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι από αυτήν τη ρευστότητά το 97% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των πολύ μικρών ανάμεσα σε αυτές δεν έχουν βοηθηθεί. Το 2% ανήκουν στις μικρές, δηλαδή, είπε, στο 97% της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπουμε  ο τέταρτος γύρος της επιστρεπτέας έχει μέσα του τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ΑΦΜ. Είναι καλό. Όμως, οι τρεις προηγούμενοι είχαν εκατό χιλιάδες, ενενήντα χιλιάδες και πενήντα χιλιάδες. Είχαμε δίκιο όταν λέγαμε περισσότερη ρευστότητα στην αγορά», είπε. 

Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «όσες προκύπτουν ως βοήθημα των πολιτών από τη συμφωνία του κράτους με τα ΚΤΕΛ είναι ανά χιλιόμετρο 1,41 ευρώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα 2,9 ευρώ ανά χιλιόμετρο και ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη 4 ευρώ.Αυτό τι είναι; Είστε ενάμιση χρόνο Κυβέρνηση. εδώ είναι απαράδεκτη η κατάσταση αυτή. Τι απαντάτε;». 

Σχετικά με τις επενδύσεις,  ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «με παράδειγμα τις επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σε δεκαέξι μήνες έχετε αλλάξει τέσσερις με πέντε φορές το πλαίσιο των επενδύσεων. Μιλάτε για τη λεγόμενη αυτοπαραγωγή, όπου ο καταναλωτής παράγει την ενέργειά του. Για τους αγρότες είναι κρίσιμο μέγεθος αυτό. Τέσσερις με πέντε φορές έχετε κάνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή ανασφάλεια δικαίου, δηλαδή ανασφάλεια επενδυτική». 

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, «αγγίζει τα όρια του 2009-2010, όταν μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο. Δεύτερον, το χρέος 205%, 207%, 210% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος δείχνει έλλειμμα των εξωτερικών συναλλαγών σε καλπασμό. Ο κοινωνικός προϋπολογισμού. προβλέπει 92 εκατομμύρια παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. Έχουν αυξηθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν αυξηθεί οι απασχολούμενοι στο κράτος με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Προβλέπει 92 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019. «Επιτελείς βλέπουμε, επιτελικό κράτος δεν βλέπουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε ότι περισσότερη γραφειοκρατία έχει προκληθεί, «ειδικά με την περίφημη υπογραφή των γενικών διευθυντών που δεν σας υπογράφουν, σας γυρίζουν τους φακέλους πίσω μετά από έναν, δύο μήνες, για να πάρετε εσείς την πολιτική απόφαση». 

«Εκτιμώ, λοιπόν, ότι δικαιολογημένα λέμε «όχι» στον Προϋπολογισμό του 2021, γιατί με τα δύο κριτήρια που ανέφερα αφενός με τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού και αφετέρου με την αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και μεταρρυθμιστικών πράξεων, μας επιβάλλει να κάνουμε κάτι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος. 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή