Ρεβεγιόν σε κλειστό κύκλο- Όχι πάνω από 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 13:45
UPD:17:52
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ρεβεγιόν σε κλειστό κύκλο συστήνει η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια  περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις τις ημέρες των γιορτών και θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

«Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες μας, θα υπάρξει εντός της ημέρας επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο», πρόσθεσε. 

Ο κ. Πέτσας έκανε επίσης αναφορά στο δεύτερο κύμας της πανδημίας που «χτυπάει» την Ευρώπη αναφέροντας πως «τα  σταθερά υψηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού υποχρεώνουν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να ενισχύσουν τους περιορισμούς». Υπογράμμισε επίσης πως χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτώ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Γερμανία, μια χώρα που διαχειρίστηκε πολύ αποτελεσματικά την πανδημία κατά το πρώτο κύμα, ανακοίνωσε χθες αυστηρότερο lockdown. Οι εξελίξεις αυτές κρούουν «μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου για όλους μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικόςμ εκπρόσωπος.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ», πρόσθεσε για να καταλήξει πως πρέπει «να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές». 

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως επαναλειτουργούν από το πρωί της Τρίτης οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που θέτει ως όριο η κυβέρνηση, για να αναστείλει τη λειτουργία του click away εάν αυτό χρειαστεί, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για να δώσουμε ανάσες. Έχουμε πει σε κάθε τόνο, σ’ όλους τους πολίτες να προσέχουν. Δίνουμε μια διέξοδο, δεν δίνουμε μια ευκαιρία για συγχρωτισμό. Και έτσι θα κινηθούμε και τις επόμενες ημέρες, πάντα παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος και να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν τις βασικές παραγγελίες που θέλουν, ενόψει των γιορτών» συμπλήρωσε σχετικά ο υφυπουργός.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τις εκκλησίες, ανέφερε πως, πέρα από όσα θα συζητήσουν σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή Λειτουργία, κατά την προτεραιότητα και την απόφαση που θα λάβει η Εκκλησία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα και αν υπάρξει κάτι νεότερο, θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε περαιτέρω πως η στάση της Εκκλησίας είναι υπεύθυνη όλο αυτό το χρονικό διάστημα, «σε όλον αυτόν τον Γολγοθά που ανεβαίνουμε όλοι μας. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει και στο μέλλον».

Για τον εμβολιασμό, υπογράμμισε πως «θα είναι ένας μαραθώνιος από τον Ιανουάριο, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο και θα δούμε πώς θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου, μέχρι και τον Ιούνιο, που πιστεύουμε ότι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών θα μπορέσει να εμβολιαστεί, εφόσον το επιθυμεί».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης του ωραρίου για τις μετακινήσεις για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, απάντησε πως «έχουμε μείνει στην αρχική ημερομηνία, που έχουμε ανακοινώσει, την 7η Ιανουαρίου. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και προχωράμε προς τα εκεί. Σκοπός είναι με τα μέτρα τα περιοριστικά που έχουμε λάβει -και έχουμε λάβει σκληρά μέτρα, ίσως τα πιο σκληρά στην Ευρώπη, αρκετά πιο γρήγορα από την Ευρώπη αυτές τις εβδομάδες- να τα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί για να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα. Να μπορέσουμε έτσι να αποσυμφορήσουμε το Σύστημα Υγείας από την πίεση που αντιμετωπίζει. Έτσι ώστε στις 7 Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και τα σχολεία μας και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται μέχρι τότε πιστή τήρηση των μέτρων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή