Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σε κλίμα μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης για την πορεία της οικονομίας, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη νέα αναβολή των κυρώσεων για την Τουρκία, ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις για την οικονομία, με επίκεντρο την αλλαγή των προβλέψεων για τα μακροοικονομικά δεδομένα εξαιτίας του δεύτερου κύματος. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε σύντομη παρέμβασή του απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την αστοχία των προηγούμενων προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το βάθος της ύφεσης του 2020 και το μέγεθος της ανάκαμψης του 2021. «Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην κυβέρνηση στην Ισπανία, που είναι ένα κόμμα πιο κοντά σε εσάς;», ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταϊκούρας.
«Ρεαλιστική πρόβλεψη»
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ρεαλιστική την αναθεωρημένη πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020 και ανάκαμψη 4,5% το 2021. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του τόνισε ότι η συνισταμένη 42 οίκων, θεσμών και κέντρων μελέτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι ότι η Ελλάδα θα «τρέξει» με ύφεση 8,9% το 2020 και με ανάπτυξη 4,1% το 2021. Σε τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλείται να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί, καθώς «από τη μία πλευρά πρέπει να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται σε ανάγκη, να στηρίξουμε αποτελεσματικά το ΕΣΥ, και να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας» και «από την άλλη πλευρά να μην οδηγήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε εκτροχιασμό».
Στον αντίποδα, ο προκάτοχος του κ. Σταϊκούρα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλόγισε στο υπουργείο Οικονομικών ότι πέφτει διαρκώς σε «συστημικά» λάθη. «Η κυβέρνηση κάνει πάντα λάθη σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πάντα λέει κάτι για την ύφεση και πάντα η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπει» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «οι οικονομολόγοι λένε ότι όταν κάνεις λάθη που δεν είναι στοχαστικά, αλλά είναι σε μια κατεύθυνση, πρέπει να αλλάξεις το μοντέλο σου, γιατί κάτι δεν προβλέπεις καλά». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Σταϊκούρα ότι καταθέτει παραπλανητικά στοιχεία, που «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Δαπάνες υγείας
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε, όμως, και το ύψος των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την υγεία. Απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μείωση 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την υγεία, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όσα χρήματα χρειαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω αποθεματικού ύψους 783 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν εγγράφεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο δίνει προσωρινό χαρακτήρα στις δαπάνες της υγείας, παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση θα προκαλέσει μακροχρόνιες ανάγκες για τα συστήματα υγείας, όπως προβλέπει η επιστημονική κοινότητα. Διαξιφισμούς προκάλεσε, όμως, και η μελέτη του ΟΟΣΑ η οποία καταγράφει τη χώρα μας δεύτερη από το τέλος στις δαπάνες για την υγεία. Το κυβερνητικό επιτελείο επικαλέστηκε νεότερα στοιχεία που βελτιώνουν κατά έξι θέσεις την κατάταξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε, όμως, ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία δεν είναι ενδεικτικά, διότι έχουν ενσωματώσει μόνο τις ελληνικές δαπάνες.
Σύγκρουση για τον τουρισμό
Σύγκρουση ξέσπασε, όμως, και για το αποτύπωμα του ανοίγματος του τουρισμού χωρίς τεστ στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της για τον τουρισμό, τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και στο ζήτημα των εσόδων. Επίσης, υπεραμύνθηκε της πειραματικής χρήσης του συστήματος EVA για την παρακολούθηση της επιδημιολογικής θέσης της Ελλάδας την τουριστική περίοδο με λιγότερους ελέγχους και χαρακτήρισε «ζηλευτή» τη θέση της χώρας σε διεθνές επίπεδο ως προς τον αριθμό των θυμάτων. Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον κ. Θεοχάρη ότι το καλοκαίρι διαχειρίστηκε «με καταστροφικό τρόπο το άνοιγμα του τουρισμού», ενώ σήμερα με την αναφορά του σε «ζηλευτή» θέση της χώρας «επιχαίρει προκλητικά για την πραγματικότητα των 3.000 νεκρών του τελευταίου μήνα».
Ταυτόχρονα, εκ μέρους του ΜέΡΑ 25 η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου επικαλέστηκε τις καταγγελίες του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) ότι το σύστημα EVA δεν διέθετε τα επιστημονικά εχέγγυα για να εφαρμοστεί, αφού δεν είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό που αξιολογείται από κριτές.
Ένταση για την αναβολή κυρώσεων προς την Τουρκία
Έντονες συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσαν όμως και οι πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών για την αναβολή των κυρώσεων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ύψωσε αισθητά τους τόνους κατά της Ε.Ε. καταλογίζοντάς της ότι δείχνει μεν να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά «αργεί, διστάζει και μερικές φορές οπισθοδρομεί». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε αρχικά για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο. Πώς μπορεί τώρα να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας;», διερωτήθηκε επικριτικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. κάνει «αργά» βήματα στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων. «Είναι σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη, έστω και με αργά, λιτά, μίζερα βήματα εμπρός, παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θέσει βέτο, με δεδομένη τη γενναία στήριξη που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αλλά και τη θετική παρέμβαση των Βρυξελλών για τα Βαρώσια της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «δεν ήταν σκοπός της Ελλάδας η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία». Η αναφορά του κ. Πέτσα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος του υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προεξοφλήσει ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία «θα δαγκώνουν».
Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ύψωσε αδικαιολόγητα τον πήχη για το αποτέλεσμα της συνόδου. Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Λοβέρδου, ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «είχαν απόλυτη γνώση του πού πήγαιναν τα πράγματα».
Εξοπλιστικά προγράμματα
Εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ενίσχυση των κονδυλίων για την άμυνα κατά 2,1 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται σε εξοπλιστικά προγράμματα. Ενημέρωσε, μάλιστα, τη Βουλή ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Παναγιωτόπουλου, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ τόνισε ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε «αδιέξοδο χορό δισεκατομμυρίων» ανάμεσε σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία. «Δεν μπορεί να στηρίζεσαι σε μία συμμαχία η οποία υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας» ανέφερε.