ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας πειστικό αφήγημα και το σχέδιο αντι-Πισσαρίδη

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 09:10
A- A A+

Του Γιάννη Αργυρού 

Μπορεί στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες να κυριαρχεί η σκληρή επικοινωνιακή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ποιος πολιτικός αρχηγός διάγει πολυτελή βίο με εξοχικά σπίτια ή ακριβές κατοικίες είτε η κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο από τα κομματικά επιτελεία δεν έχει διαφύγει μια σειρά τακτικών κινήσεων της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κινήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα ότι 17 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές αναζητά πλέον πειστικό πολιτικό αφήγημα με ορίζοντα τις πολιτικές εξελίξεις του 2021.

Ποια όμως μηνύματα οδηγούν τους πολιτικούς αναλυτές σε αυτά τα συμπεράσματα; Πρώτον: Πρόσωπα που ζουν καθημερινά το κλίμα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μετά το φιάσκο  των εσωτερικών δημοσκοπήσεων που οδήγησαν στην λανθασμένη τακτική των Ευρωεκλογών και την απώλεια της εξουσίας η απόσταση από τους γνωστούς δημοσκόπους φαίνεται ότι έχει κλείσει. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουν συναντήσεις και επαφές με μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων και δημοσκόπους όπως οι ΜΑRC και τον Θωμά Γεράκη αλλά και η Metron Analysis με τον Στράτο Φαναρά. Η στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις αλλά και η προφανής δυσκολία απορρόφησης της κυβερνητικής φθοράς έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και αναζητούνται λύσεις.

Δεύτερον: Θα  προχωρήσει και πότε η ανασυγκρότηση του κόμματος; Ο στόχος να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  ο κορμός της Δημοκρατικής παράταξης με προσέλκυση μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του Κέντρου παραμένει ως φιλοδοξία της ηγετικής ομάδας ωστόσο η βάση του κόμματος και μια σημαντική ομάδα κορυφαίων στελεχών φλερτάρουν με τις αριστερές συμπράξεις και ένα νέο ριζοσπαστισμό. Κάποιοι μιλούν για μια πολιτική πλατφόρμα  ριζοσπαστικού ρεαλισμού σε μια προσπάθεια αποφυγής, της επιστροφής σε οξύτατες «πολεμικές» αντιπαραθέσεις. Ο τελικός μετασχηματισμός που θα πραγματοποιηθεί στο επερχόμενο συνέδριο θα κρίνει πολλά.      

Τρίτον: Η υποστήριξη πιο κεντρώων θέσεων σε μια σειρά ζητήματα με έμφαση στο μεταναστευτικό -κυρίως την περίοδο της κρίσης στο Έβρο- και στα Ελληνοτουρκικά όσο και με τη Συμφωνία των Πρεσπών  έριξε ισχυρές γέφυρες προς τις πολιτικές ομάδες του προοδευτικού μεταρρυθμισμού που παραδοσιακά διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τα δυναμικά κοινωνικά  μεσοστρώματα.

Αν και όλες αυτές  οι κινήσεις σχηματίζουν την πολιτική πλατφόρμα της επόμενης ημέρας, η ανάγκη γρήγορων και αποτελεσματικών λύσεων  οδηγεί και σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές από το πρόσφατο παρελθόν. Η  αντιπαράθεση για την οικονομία έχοντας στο στόχαστρο το σχέδιο των κοινοτικών πόρων από τα Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και η δημιουργία ενός σχεδίου αντι-Πισσαρίδη από τον πρώην  Υπουργό Γιώργο Σταθάκη απασχόλησε το τελευταίο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι στη συζήτηση για τον προυπολογισμό θα δοθούν οι πρώτες απαντήσεις.

Το σχέδιο αυτό θα παρουσιάζει με ένταση τις διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία, εμφανίζοντας τις προτάσεις του κύπριου οικονομολόγου περίπου ως ένα νέο μνημόνιο για τη χώρα αλλά και παίρνοντας σαφείς αποστάσεις  από όσους τις θεωρούν αφετηρία αναδιαρθρώσεων.                          

Από την άλλη πλευρά πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι για μια ακόμη φορά η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό καθώς οι προτάσεις του σχεδίου Πισσαρίδη θέτει τους άξονες μεταρρυθμίσεων  και ανάταξης της οικονομίας και δεν έχει σχέση με τα μνημόνια των προηγούμενων χρόνων. Παράλληλα θεωρούν πολιτικά εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της αντιπολίτευσης ειδικά στην οικονομία σε μια αντιμνημονιακή ρητορική καθώς οι πολίτες επιθυμούν γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.          

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή