Νομιμοποιεί τις αμβλώσεις η Αργεντινή

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 11:47
UPD:11:49
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN
A- A A+

Η Αργεντινή είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις, εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα από τον αριστερό πρόεδρο, Αλμπέρτο Φερνάντες, εγκρίθηκε την Παρασκευή το πρωί με περιθώριο 131 έως 117 ψήφων μετά από μια συζήτηση 20 ωρών. Θα ψηφιστεί από τη Γερουσία στα τέλη αυτού του μήνα.

Η τηλεοπτική ανακοίνωση του «resulta afirmativo» (σ.σ. αποτέλεσμα θετικό) προκάλεσε σκηνές χαράς έξω από τη Βουλή της Αργεντινής, όπου χιλιάδες ακτιβιστές παρακολουθούσαν με αγωνία τον μαραθώνιο σε μεγάλες οθόνες. Ένας τοπικός ιστότοπος ειδήσεων, η Infobae, το ονόμασε «τσουνάμι χαράς». Η πάλη για τη μεταρρύθμιση συμβολίζεται με ένα πράσινο μαντήλι.

Η άμβλωση είναι επί του παρόντος έγκλημα στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου υπό όλες σχεδόν τις συνθήκες. «Αισθάνομαι πραγματικά, πολύ ενθουσιασμένη και χαρούμενη», δήλωσε η Μαριέλα Μπέλσκι, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων που πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από τη Βουλή στο Μπουένος Άιρες περιμένοντας τα νέα. «Ήταν μια καταπληκτική βραδιά. «Όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, όλοι φώναζαν, γιορτάζονταν, έκλαιγαν», πρόσθεσε η Μπέλσκι, ο οποίος είπε ότι η νομοθεσία θα βοηθούσε να σώσει τις ζωές των φτωχών γυναικών που υποβάλλονται σε παράνομες και συχνά επικίνδυνες διαδικασίες σε υπόγειες κλινικές ή στο σπίτι.

Ομάδες της αντιπολίτευσης, που φορούσαν ανοιχτό μπλε μαντήλι, βγήκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου.
«Δεν θέλουν να δείξουν τι είναι η άμβλωση», είπε η Μαριάνα Λίτζερ που διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο κρατώντας ένα σταυρό και ένα ομοίωμα ενός ακέφαλου και εμβρύου γεμάτο αίματα. «Αυτό είναι, και δεν θέλουν να το δείξουν. Κρύβουν την αλήθεια, δεν είμαστε ανόητοι άνθρωποι».

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την έγκριση  και κάλεσε τη Γερουσία της χώρας να μην «γυρίσει την πλάτη της» στις γυναίκες και να βοηθήσει στον τερματισμό των παράνομων αμβλώσεων που διακινδυνεύουν τη ζωή των γυναικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, El País, Clarín.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή