«Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης ως προς τις προβλέψεις της συνεχίζεται και στον προϋπολογισμό», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.
«Πού άραγε βασίζεται η αισιοδοξία για την ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Από πού προκύπτει η θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων; Πώς είναι δυνατόν να προεξοφλείτε την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης της κοινωνίας όταν τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν πιεστεί σε αφόρητο βαθμό, οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και τα χρέη προς την εφορία διαρκώς αυξάνονται; Ή μήπως βασίζεστε στην πρόβλεψη ότι το 2021 τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 8,1% όταν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ποσοστιαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων υστερεί πάντοτε της αύξησης του ΑΕΠ;», σχολίασε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση «δεν είναι μόνο αναξιόπιστο, είναι και κοινωνικά άδικο και ίσως αποδειχθεί μοιραίο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Καμίνης, έχει στη διάθεσή της συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ποσά που έχουν προέλθει από την υπερφορολόγηση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, από την αύξηση του καθαρού δανεισμού μετά το 2018 και από το δάνειο από τον ESM.
Την ίδια στιγμή όμως ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μάς πληροφορεί ότι οι καταθέσεις των τραπεζών στην τράπεζά του ανέρχονται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υποχρεωτικά διαθέσιμα που οφείλουν να τηρούν εκεί δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι οι πιστώσεις που διοχετεύονται στην αγορά είναι σημαντικά μικρότερες από τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και αυτές που φτάνουν στην αγορά κατανέμονται με όρους κραυγαλέας ανισότητας», επεσήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι η αδικία φαίνεται ξεκάθαρα και στην κατανομή των φορολογικών βαρών, «οδηγώντας την αναλογία έμμεσων- άμεσων φόρων από το ιστορικό χαμηλό του 1,45 του 2014, στο υψηλότερο από τότε 1,55, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για το 2021».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ