Παραμένουν τα προβλήματα σε Βρετανία και Βαλκάνια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 16:06
A- A A+

Σοβαρότατα προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Βρετανία λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Ο Τάμεσης υπερχείλισε σήμερα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν εκατοντάδες σπίτια στην πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης. Περίπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν για δύο εβδομάδες χωρίς νερό, ενώ οι αγρότες λένε ότι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό οι σοδειές τους. Αποζημιώσεις ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Κάτοικοι ιστορικών πόλεων όπως το Ουίνδσορ προειδοποιήθηκαν ότι μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα των πλημμυρών, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και άλλες βροχοπτώσεις.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και σήμερα το απόγευμα.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται από την έλλειψη πόσιμου νερού και να αποφεύγουν τη συγκέντρωση αποθεμάτων επειδή υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων ανεφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ένα μεγάλο τμήμα της χώρας εξακολουθεί να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές από την αρχή της εβδομάδας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία δεν προβλέπει ουσιαστική υποχώρηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση είναι σοβαρότερη στη Σικελία και την Καλαβρία.

Περίπου 4.000 τουρίστες που διέμεναν στο Πέσιτσι και τα περίχωρά του στην Αδριατική, μεταφέρθηκαν σε σχολεία, ξενοδοχεία και σε άλλα χωριά της περιοχής εξαιτίας των πυρκαγιών.

Εν τω μεταξύ, στη Βαρκελώνη περί τα 10.000 άτομα παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Στη Ρουμανία η θερμοκρασία έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ξηρασία απειλεί με δυσμενείς επιπτώσεις την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον επίσημο πρακτορείο Rompress, στην νότια Ρουμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Τσάλαφατ στα σύνορα με την Βουλγαρία, το θερμόμετρο έδειξε χθες 44 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο πάντως αναμένεται να υποχωρήσουν κάπως οι υψηλές θερμοκρασίες.

Στην ανατολική Σλοβακία μαίνονται οι πυρκαγιές σε δύο δύσβατες περιοχές και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσής τους καθώς δεν μπορούν να πετάξουν τα δύο διαθέσιμα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή