Θα ακολουθήσουν την πεπατημένη;

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 07:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με τον κορονοϊό να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στην οικονομία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τρίτη η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πρόκειται για μία συζήτηση που γίνεται μέσα σε ένα ρευστό τοπίο, καθώς είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας το 2021. Η μάχη ενάντια στην πανδημία είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσει η επιστροφή σε μία οικονομική κανονικότητα. Ωστόσο πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο τοπίο υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: η πενθήμερη αυτή συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για «κοκορομαχίες» χωρίς αντίκρισμα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και απαιτούν μια υποτυπώδη έστω συνεννόηση σε θέματα που άπτονται της οικονομίας.

Ολόκληροι κλάδοι, με χαρακτηριστικότερο αυτόν της εστίασης, θα βγουν σοβαρά λαβωμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια. Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσο γρήγορη θα είναι η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Και μπορεί στην Ευρώπη να βγαίνει «λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα χρειαστεί χρόνο.

Μέσα σε αυτό το ταραγμένο σκηνικό τόσο οι βουλευτές της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης θα έχουν για πέντε ημέρες την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο θα είναι χρήσιμο να αποφύγουν την πεπατημένη. Από τη μια πλευρά οι κυβερνητικοί βουλευτές καλό θα είναι να μην καλλιεργήσουν μια υπέρμετρη αισιοδοξία που δεν βοηθά τους πολίτες να έχουν μια σαφή εικόνα για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και να μην περιοριστούν στην εύκολη λύση της καταστροφολογίας.

Η αλήθεια είναι πως όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα φαίνεται φως στο τούνελ. Ωστόσο έως την οριστική έξοδο στο ξέφωτο ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή