Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 08:44
A- A A+

Τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών χθες σε όλη τη χώρα που εξακολουθούν να μαίνονται και σήμερα, οι δύο θάνατοι από τις φλόγες στην Αιγιαλεία, οι τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί, η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο καύσωνας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καίγονται άνθρωποι και χωριά! Στις φλόγες Αχαΐα - Κεφαλλονιά. 70 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε δύσκολη θέση φέρνει τον πρόεδρο ο Γιώργος. Η επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία Παπούλια, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των θεσμών.

* Η ΑΥΓΗ: Καίγεται η Ελλάδα κρύβεται η κυβέρνηση. 3 νεκροί χθες και χιλιάδες στρέμματα δάσους στάχτη.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώστε τώρα την ηγεσία της Πυροσβεστικής πριν καεί ολόκληρη η χώρα.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Πανηγύρι στην αγορά με εξαγορές και φήμες. Το καλοκαίρι των deals. Εντός των ημερών αναμένονται νέες κινήσεις από τον όμιλο Marfin. Και τράπεζες στο στόχαστρο των equity funds.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδία χωρίς τέλος. Στο έλεος της φωτιάς δεκάδες χωριά που εκκενώθηκαν σε Αχαΐα - Κεφαλονιά.

* ΕΘΝΟΣ: Ξυπόλυτοι στη μάχη με τις φλόγες. Πανελλήνια οργή για τη βιβλική καταστροφή -1 νεκρός στην Αχαΐα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΦΟΥΡΛΑΣ ΚΑΙ ΚΟΗΣ οι αταίριαστοι.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το σκέφτεται για ¶κη, Βάσω, Σημίτη. "Πόρτα" Γ. Παπανδρέου στους εκσυγχρονιστές και τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτός ελέγχου.Σε πύρινο κλοιό η χώρα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφορά χωρίς τέλος...Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη χώρα. Ανεξέλεγκτη καταστροφή σε Αχαΐα-Κεφαλονιά - Καστοριά.

* ΕΣΤΙΑ: Πύρινη κόλασις και ανθρώπινη απελπισία. Στις φλόγες τυλίχθηκαν χθες Αίγιο, Κεφαλονιά και άλλα μέρη.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ένας νεκρός, καμένα χωριά. Μόνο χθες εκδηλώθηκαν 197 πύρινα μέτωπα. Τα μεγαλύτερα σε Αίγιο, Κεφαλονιά, Καστοριά.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Τραγωδία στο Αίγιο. Εγκλωβισμένοι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα!!

* ΤΑ ΝΕΑ: Ολοκαύτωμα. Δεκάδες χωριά στις φλόγες. Σε πλήρη διάλυση ο κρατικός μηχανισμός.

* Η ΝΙΚΗ: Έγκλημα. Νεκρός στην πυρκαγιά του Αιγίου.Βιβλική καταστροφή σε όλη τη χώρα.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Οι μεγάλοι "νταβατζήδες" καταπίνουν τους μικρούς. Εκατοντάδες οι μικρομεσαίοι σε απόγνωση.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καίγονται δάση και σπίτια με εμπρηστή τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική. Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το έγκλημα με τις πυρκαγιές.

* Η ΧΩΡΑ : Αιχμάλωτοι της φωτιάς. Κάηκε Αχαΐα-Κεφαλονιά. Εκκενώθηκαν πολλά χωριά. Κινδύνεψαν άνθρωποι. Χάθηκαν περιουσίες.

* City Press: Καταστροφή χωρίς τέλος. Ένας νεκρός στην Αχαΐα, δύο αγνοούμενες στην Κεφαλλονιά. Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά. Μεγάλες πυρκαγιές αφανίζουν δάση.

* Metro: Ετοίμαζαν δολοφονία του Πατριάρχη. Σχέδιο εξόντωσης του ηγέτη της Ορθοδοξίας από Τούρκους απόστρατους αξιωματικούς.

* Metropolis: Ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό...

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πύρινος εφιάλτης. Παραδόθηκε η Ελλάδα στις φλόγες...

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο καύσωνας "πάγωσε" την αγορά.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έρχονται 34.820 θέσεις εργασίας. Νέα προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα ελληνική διακρατική ενεργειακή πολιτική από την Κασπία Θάλασσα - Μ. Ανατολή- Ελλάδα- Ιταλία. Υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου.

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "όλα τα σενάρια εξετάζει πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τις λίστες του ΠΑΣΟΚ και τις υποψηφιότητες των ιστορικών και πρωτοκλασάτων στελεχών. Σε πρώτο πλάνο οι περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως "αγκάθια" στο εσωκομματικό πεδίο του Κινήματος με τη Βάσω Παπανδρέου, τον ¶κη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι οποίοι βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" του Γιώργου Παπανδρέου".

Παπανδρέου - Παπούλιας

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "δυσμενείς εντυπώσεις έχει προκαλέσει η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να "εμπλέξει" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο επικοινωνιακό παιχνίδι προς άγραν εντυπώσεων, που βρίσκεται πίσω από το συγκυριακό τακτικισμό της πρωτοβουλίας του να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση από την "πρωτοβουλία Παπανδρέου".

Σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η metro υποστηρίζει ότι "στην αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οδήγησαν οι έρευνες των τουρκικών ΑΡχών για τη δράση δικτύου που είχαν στήσει απόστρατοι αξιωματικοί. Το δίκτυο, που εξαρθρώθηκε τον περασμένο μήνα, είχε ως πρώτο στόχο τη δολοφονία Βαρθολομαίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που βρέθηκαν στον υπολογιστή του προέδρου του "Συλλόγου των Εθνικών Δυνάμεων", Μπεκίρ Οζτούρκ, ενός εκ των πρωτεργατών της εξτρεμιστικής οργάνωσης".

Επιχειρήσεις - Εξαγορές

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "νέες κινήσεις από τον όμιλο Marfin στον ελληνικό χώρο αναμένεται να ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα. Χθες υπήρξαν έντονες φήμες, που δεν διαψεύστηκαν, ότι η MIG έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε εξαγορά μεγάλης ελληνικής εισηγμένης εταιρείας. Μέσα σ΄αυτό το πανηγύρι πολλοί πιστεύουν ότι επίκεινται κινήσεις και στον χώρο των εμπορικών τραπεζών".

Έργα-Επιχειρήσεις

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "γη, διόδια και ό,τι άλλο ορέγονται δίνει ο Καραμανλής σε όσους πριν από τρία χρόνια αποκάλεσε νταβατζήδες. Δίνει; Τρόπος του λέγειν. Τα παίρνουν με το έτσι θέλω (κι όπως θέλουν) έχοντας τις πλάτες του Σουφλιά (που θέλει να τον αποκαλούν "άνθρωπο των έργων"), του Αλογοσκούφη και του Φώλια".

Πυρκαγιές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η Ελλάδα ζει μία εθνική τραγωδία χωρίς τέλος. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες και η φωτιά έχουν δημιουργήσει ένα φοβερό πύρινο εφιάλτη, που εξαφανίζει δάση, περιουσίες και προπάντων ζωές. Αυτή την κρίσιμη στιγμή απαιτείται να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και με μία πανστρατιά των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να σταθούμε ενεργά δίπλα στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες ώστε το κακό να λάβει επιτέλους τέλος".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "τη χειρότερη ημέρα του φετινού πύρινου καλοκαιριού βίωσε χθες η Ελλάδα. Η ένταση των πυρκαγιών, η τεράστια διασπορά των μετώπων σε ολόκληρη τη χώρα και το χαμηλό ηθικό των πιλότων προκάλεσαν εμφανή προβλήματα στις δυνάμεις κατάσβεσης, ξεχαρβάλωσαν το συντονιστικό μηχανισμό και είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα έναν 75χρονο άνδρα νεκρό στην Αιγιαλεία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "αιχμάλωτη σε μια πρωτοφανή λαίλαπα η Ελλάδα, ζει μια συμφορά χωρίς τέλος. Απ΄άκρου εις άκρον οι πυρκαγιές κατατρώγουν τα δάση, προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην πανίδα- που ελάχιστα καταγράφεται στις απώλειες - καταστρέφουν ή απειλούν χωριά, ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονται από ξηράς και αέρος, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται πόσο ανοργάνωτες είναι, πόσο ανίσχυρες ν΄αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "στο έλος των πυρκαγιών βρέθηκε και χθες η χώρα μας, θρηνώντας έναν άνθρωπο αλλά και τεράστιο δασικό...πλούτο, Αρκεί να αναλογιστεί κανείς μόνο τούτο, για να συνειδητοποιήσει το τι περνά η χώρα μας. Απ΄άκρη σε άκρη καιγόταν χθες, όχι μόνο ο νομός Αχαΐας αλλά ολόκληρη η Ελλάδα. Τα πάνω από 197 μέτωπα μετέτρεψαν τις τελευταίες ώρες σε στάχτη τα δάση μας".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "έξω από την πόρτα των σπιτιών των κατοίκων του Αιγίου και της Κεφαλονιάς έφθασαν οι φλόγες, ενώ ένας 80χρονος αγρότης έχασε τη ζωή του από τον πύρινο κλοιό που έχει ζώσει και κατακαίει την περιοχή της Αιγιαλείας στο νομό Αχαΐας. Έντονη όμως ανησυχία επικρατεί στις περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "μετά τον τραγικό, από τις πυρκαγιές, θάνατο τριών συμβασιούχων πυροσβεστών στην Κρήτη, δύο πιλότων "Καναντέρ" στην Εύβοια και δύο νέων στην Αγιά Λάρισας, χτες βρήκε το θάνατο ένας 80χρονος αγρότης από τη Μαμουσιά Αιγίου. Οι πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών ενώ έκαψαν και σπίτια σε χωριά που εκκενώθηκαν στην Αιγιαλεία και στην Κεφαλονιά".

H Metropolis σημειώνει ότι "ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν σε ασφαλές μέρος τους κατοίκους των χωριών του Αιγίου που κινδυνεύουν από τις φλόγες. Σε πύρινο κλοιό η Κεφαλονιά, εστίες σε Θεσπρωτία, Κιλκίς, Χίο, Χανιά, Δράμα, Κοζάνη και Καστοριά. Ανεξέλεγκτη και η φωτιά σε Δερβενάκι, Πυργάκι, Κουνινά και Μελίσσια. Κινδύνεψε ένα αεροσκάφος καναντέρ".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "στο έλεος των πυρκαγιών έχουν παραδοθεί το Αίγιο και η Κεφαλονιά, ενώ αμφότερες οι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ένας αγρότης ηλικίας ογδόντα ετών εντοπίστηκε νεκρός στο χωριό Μαμουσά Αιγιαλείας".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στην ολόμαυρη ράχη της χώρας, όπου τις τελευταίες 36 ώρες ξέσπασαν 195 πυρκαγιές και έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες στην Κεφαλλονιά και ένας άνδρας στα ορεινά του Αιγίου, δεν καταστρέφεται μόνο το περιβάλλον "καίγεται" και όση αξιοπιστία είχε απομείνει στον κρατικό μηχανισμό. Και η κυβέρνηση, ικανοποιημένη από την εικόνα αυτή, αρνήθηκε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κρύβεται πίσω από τα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στην κορυφή της κυβέρνησης επικεντρώνεται πλέον όλο και περισσότερο η κριτική για την έλλειψη συντονισμού. Είναι δε χαρακτηριστικό πως χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός έλειπε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής, την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν -υπήρξε μάλιστα και νεκρός στην Αχαΐα- προτίμησε το μεγαλείο της έκθεσης του Πραξιτέλη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε ολοκαύτωμα εξελίσσεται το ντόμινο των πυρκαγιών. Χθες, δύο ακόμη ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, εκατοντάδες άλλες κινδύνευσαν χωριά ολόκληρα παραδόθηκαν στις φλόγες, αφού επαναλήφθηκαν τα ίδια τραγικά λάθη: φωτιά που επισήμως προχθές ανακοινώθηκε ότι είχαν τεθεί υπό έλεγχο αναζωπυρώθηκαν και μαίνονται ανεξέλεγκτες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μετά και τις νέες εκτεταμένες καταστροφές, το κλίμα στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ πολλά ερωτήματα προκαλεί η ηχηρή σιωπή των αρμοδίων για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνει η χώρα, με τα πυρά των περισσότερων κυβερνητικών βουλευτών να στρέφονται κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "όσο και αν ευθύνονται οι κυβερνητικοί φορείς και οι αρμόδιοι, όσο και αν είναι απαράδεκτο το θέαμα των αλληλοκατηγορουμένων από τα "παράθυρα" τέως και νυν Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αντιπολίτευσις, δεν είναι αναμάρτητη. Ούτε εκείνη προνόησε για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "στον πάτο του πηγαδιού έχει φθάσει το Πυροσβεστικό Σώμα , που έχει καεί, μαζί με τα δάση. Η υπηρεσία που έχει καταχειροκροτηθεί για την κοινωνική προσφορά της στην χώρα μας, βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν την οριστική διάλυση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο επικεφαλής Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας -εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα από... πρασινίζων... μπλεζίζων, κ. Παναγιώτης Φούρλας, βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδρέα Κόη, για το πρόγραμμα και τον συντονισμό κατάσβεσης των πυρκαγιών που "αλωνίζουν" την Χώρα".

H City Press επισημαίνει ότι "νέα "μάχη" μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", το οποίο αποκάλυψε σημειώματα βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, λίγο καιρό πριν τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τα οποία του ζητούσαν να δείξει "ενδιαφέρον" για την προαγωγή συγκεκριμένων αξιωματικών του σώματος".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σάλο και θύελλα ανδιράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την άγρια κομματικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος μέσα από τις προαγωγές και τις αποστρατείες με βάση "γαλάζια μπιλιετάκια" από βουλευτές και υπουργούς".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή