Σε «επικίνδυνα νερά» το Facebook: Αγωγές ίσως το αναγκάσουν να πουλήσει Instagram και WhatsApp

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 13:10
UPD:13:12
REUTERS/STEPHEN LAM
A- A A+
To Facebook θα μπορούσε να αναγκαστεί να πουλήσει το WhatsApp και το Instagram, αφού η US Federal Trade Commission και σχεδόν κάθε πολιτεία των ΗΠΑ προχώρησαν σε αγωγές κατά της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε μια στρατηγική «buy or bury» ενάντια σε αντιπάλους και προκειμένου να συγκρατήσει μικρότερους ανταγωνιστές.
 
Όπως σημειώνει το Reuters, το Facebook γίνεται με αυτόν τον τρόπο η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας που είναι αντιμετωπη με μια μεγάλης κλίμακας δικαστική αναμέτρηση φέτος, αφού το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Google της Alphabet τον Οκτώβριο, κατηγορώντας την ενός τρισ. δολαρίων εταιρεία πως χρησιμοποίησε την ισχύ της στην αγορά ενάντια σε ανταγωνιστές.
 
Οι αγωγές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη κινητικότητα για να τεθεί η «Big Tech» υπόλογη για τις επιχειρηματικές πρακτικές της. Επίσης, πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ομοφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Δημοκρατικών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ταχθεί υπέρ της διάσπασης της Google και του Facebook.
 
Το Facebook κατηγορείται ότι εξαγόρασε αντιπάλους, εστιάζοντας ειδικότερα στην εξαγορά του Instagram για 1 δισ. δολάρια το 2012 και του WhatsApp για 19 δισ. δολάρια το 2013. Η δικαστική αντιπαράθεση αναμένεται να είναι μακρά, δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές είχαν εγκριθεί πριν από χρόνια από την FTC.
 
Η Τζένιφερ Νιούστεντ, γενική νομική σύμβουλος του Facebook, χαρακτήρισε τις αγωγές «ρεβιζιονιστική ιστορία» και είπε ότι οι νόμοι antitrust δεν υπάρχουν για να τιμωρούν «επιτυχημένες εταιρείες». Όπως είπε το WhatsAppe και το Instagram σημείωσαν επιτυχία αφού το Facebook επένδυσε δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη των εφαρμογών.
 
«Η κυβέρνηση τώρα θέλει να το ξανακάνουμε, στέλνοντας μια ανατριχιαστική προειδοποίηση στις αμερικανικές επιχειρήσεις πως καμία πώληση δεν είναι ποτέ τελική» είπε.
 
Ακόμη, η Νιούστεντ εξέφρασε αμφιβολίες για την υποτιθέμενη ζημιά που προκάλεσε το Facebook, υποστηρίζοντας πως οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από την απόσταση να γίνει δωρεάν το WhatsApp, και ότι ανταγωνιστές όπως το YouTube, το Twitter και το WeChat τα πήγαν «μια χαρά» χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα του για developers.
 
Σε ανάρτησή του στην εσωτερική πλατφόρμα συζήτησης του Facebook, o διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είπε στους εργαζομένους ότι δεν αναμένει «επιπτώσεις σε μεμονωμένες ομάδες ή ρόλους» λόγω των αγωγών, για τις οποίες ανέφερε πως ήταν «ένα βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως».
 
Τα σχόλια ήταν απενεργοποιημένα στο post του Ζάκερμπεργκ, καθώς και σε άλλες αναρτήσεις για τις αγωγές που διαμοιράστηκαν η Νιούστεντ και ο Μισέλ Πρότι, chief privacy officer for product, σύμφωνα με αντίγραφα που είδε το Reuters. Η Νιούστεντ είπε επίσης στους εργαζομένους να μην κάνουν σχετικές αναρτήσεις.
 
Οι αγωγές αυτές είναι η μεγαλύτερη υπόθεση antitrust μέσα σε μία γενιά, συγκρίσιμες με την αγωγή κατά της Microsoft το 1998. Εν τέλει υπήρξε συμβιβασμός, ωστόσο η μακρά δικαστική αντιπαράθεση και οι εκτενείς έρευνες παρεμπόδισαν την εταιρεία ως προς την αντιμετώπιση/ αποτροπή των ανταγωνιστών της, και θεωρείται ένας από τους παράγοντες που άνοιξαν τον δρόμο για την εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ.

Προτεινόμενα για εσάς