Από την αισιοδοξία στην υπερβολή

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 07:00
shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ποιος φανταζόταν στις αρχές του 2020 ότι η οικονομία θα κατέρρεε, η ανεργία θα εκτινασσόταν στα ύψη και τα εταιρικά κέρδη θα βούλιαζαν εξαιτίας ενός τόσο ύπουλου και θανατηφόρου ιού και ότι τελικά θα φθάναμε στο τέλος του έτους με τις μετοχές σε δυσθεώρητα ύψη; Όποιος πραγματικά είχε φανταστεί όλο αυτό το σκηνικό θα έμοιαζε με τρελός. Μήπως όμως «τρελός» είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε; Οδεύοντας προς το 2021, οι επενδυτές είναι υπεραισιόδοξοι για νέα δέσμη μέτρων στις ΗΠΑ, για περισσότερη βοήθεια από ΕΚΤ και Φέντεραλ Ριζέρβ, για τα εμβόλια του κορονοϊού και συνεπώς για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σίγουρα, το καθένα από τα στηρίγματα αυτά επιτελεί κάποιο σκοπό. Όμως, μέσα στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας αβεβαιότητας δεν υπάρχουν εγγυήσεις και παρά ταύτα οι επενδυτές λειτουργούν σαν να είναι όλα προδιαγεγραμμένα. Ήδη, κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε προ κορονοϊού επίπεδα πριν από τρία τουλάχιστον χρόνια, ενώ πολλοί από τους εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία δεν πρόκειται να επιστρέψουν ξανά στην αγορά εργασίας. Στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υπάρχουν 10 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα γύρω από το εμβόλιο, που αφορούν τη διανομή του και τους χώρους φύλαξής του. Θέματα επίσης σχετικά με την ασφάλεια που θα προκύπτουν κατά τον εμβολιασμό: η Βρετανία προειδοποίησε για επιπτώσεις σε όσους έχουν αλλεργία από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Ακόμη ένα ερώτημα είναι πώς θα πορευθούν οι αγορές με τον ερχομό του νέους έτους, τη στιγμή που έχουν ήδη προεξοφλήσει όλα τα αισιόδοξα σενάρια. Πού θα βρεθούν οι νέοι καταλύτες που θα τροφοδοτήσουν το ράλι;

Ήδη, η Wall Street καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ο S&P 500 είναι ενισχυμένος 15% φέτος, ενώ ο Nasdaq έχει αυξηθεί με το αστρονομικό ποσοστό 40%. Η αγορά έχει προεξοφλήσει την ανάκαμψη από τον Covid-19 έως ένα βαθμό από το εμβόλιο και την αύξηση άνω του 15% των εταιρικών κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2021, 45% για το δεύτερο και 22% για το σύνολο του έτους.

Προβλέψεις όμως που μπορεί να αποδειχθούν εξωπραγματικές και ανεδαφικές. Μήπως υπάρχει μια δυσαρμονία ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα; «Εάν ο κόσμος δεν επιστρέψει στους φυσιολογικούς επενδυτές θα εξαφανιστεί» λέει ο Μπραντ Νιούμαν, διευθυντής στρατηγικής αγορών της Alger. Η αισιοδοξία είναι απαραίτητο να υπάρχει, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλιστικές κινήσεις. Προς το παρόν, καλό είναι να ξεπεραστεί ο φόβος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή