Πύρινα μέτωπα σε Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007 12:35
A- A A+

Πυρκαγιές καίνε σε χώρες των Βαλκανίων που δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημέρων.

Στη Σερβία, οι πυρκαγιές στις νότιες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν, νέες ωστόσο εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει στην περιοχή Ντελίμπλατσκα της Βοϊβοντίνας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η φωτιά στη συγκεκριμένη περιοχή μαίνεται από χθες το απόγευμα και στο πέρασμά της κατέστρεψε πλήρως μία εξοχική κατοικία στο Ντούμποβατς, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμοί.

Στη Σοκομπάνια, οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει αρκετά στρέμματα δασικής έκτασης και περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και δημιουργούν συνεχώς νέα μέτωπα. Στη "μάχη" της κατάσβεσης συμμετέχουν και κάτοικοι της περιοχής, σε μια προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες τους.

Το μέτωπο, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων επεκτείνεται συνεχώς λόγω των ανέμων και κινείται προς την επαρχία του Μπόλιεβατς και σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο, οι πυροσβέστες εκφράζουν φόβους πως μπορεί να απειλήσει το χωριό Ρτάνι.

Στους πρόποδες του όρους Στάρα, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, που επιχειρούσαν με τη συμβολή ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους, να συγκρατήσουν την πύρινη λαίλαπα, αποτεφρώθηκε μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους κοντά στο χωριό Ρόσοματς.

Στην Αλβανία, εξακολουθούν να καίνε 20 εστίες, ενώ πριν από δύο ημέρες τα πύρινα μέτωπα ήταν 32. Στο όρος Λογαρά, στην περιοχή μεταξύ Αυλώνας και Χειμάρας, η πυρκαγιά που καίει από χθες έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά οι πυροσβέστες εκφράζουν φόβους για αναζωπύρωση, επειδή υπάρχουν αρκετές μικρές εστίες που συνεχίζουν να καίνε.

Στο χωριό Ντουκάτ, κινδύνευσαν σπίτια και κάηκαν 200 ζώα από το μένος της φωτιάς, ενώ η πυρκαγιά μεταξύ Αργυροκάστρου και Κακαβιάς και καίει πεύκα και διάφορα είδη χαμηλής βλάστησης, έχει περιοριστεί.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα έχει ζητήσει βοήθεια από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες δοκιμάζονται, ωστόσο, και αυτές από μεγάλες πυρκαγιές. Ο κ. Μπερίσα ζήτησε, επίσης, από τα τοπικά συμβούλια να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές όπου η φωτιά έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Στη Βουλγαρία, εκατοντάδες μικρές και άλλες μεγαλύτερες εστίες εξακολουθούν να καίνε σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική, ο στρατός και οι εθελοντές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Η αστυνομία έχει, μάλιστα, συλλάβει οχτώ άτομα, για τα οποία υπάρχει η υποψία εμπλοκής του σε εμπρησμούς.

Μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβέστες έχουν κατορθώσει να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο Σβίλενγκραντ, που έχει κατακάψει μεγάλη δασική έκταση και έγινε αφορμή η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Στάρα Ζαγορά η φωτιά έσβησε, με τη συνδρομή ρωσικού πυροσβεστικού αεροπλάνου.

Στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σχεδόν όλες οι πυρκαγιές στην περιοχή της Μπίτολα (Μοναστήρι) είτε σβήστηκαν είτε έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή της Οχρίδας και έκαιγε μεταξύ των χωριών Μπότουν, Ζλέστι και Μπέλτσιστα σβήστηκε, αφού, ωστόσο, κατέστρεψε προηγουμένως πολλά στρέμματα πευκοδάσους.

Νωρίς το πρωί, οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σβήσουν και την πυρκαγιά που ξέσπασε, επίσης χθες το απόγευμα, στο χωριό Κρίφτσι της περιοχής Ντέμπαρ και ήταν από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν στην περιοχή από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή