Π. Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ προχωρά στη δημιουργία παρατηρητηρίου δημοσιότητας και πολυφωνίας

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 12:39
UPD:12:40
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Η πολυφωνία των ΜΜΕ αποτελεί πρωταρχική αξία για τις δημοκρατικές χώρες, καθώς ο πολιτικός πλουραλισμός επιβάλλει τα μέσα ενημέρωσης να εκφράζουν όλες τις πολιτικές απόψεις μιας κοινωνίας με γνώμονα ασφαλώς την προώθηση και διεύρυνση της Δημοκρατίας», τονίζει σε άρθρο του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. 

«Προχωράμε στο ΚΙΝΑΛ στη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου δημοσιότητας και πολυφωνίας που θα μετρά και θα αξιολογεί την πολιτική πολυφωνία και θα δημοσιεύει σε τακτική βάση στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αυτό θέλουμε να αποτελέσει μια θρυαλλίδα δημοκρατίας και τεκμηρίωσης για να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η δίκαιη κατανομή λόγου», σημειώνει ο κ. Χρηστίδης. 

«Η σημερινή μας πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια, προκειμένου να εξετάσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης για την επίλυση και συγκεκριμένων προβλημάτων των εργαζομένων στον χώρο καθώς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν την ανάγκη διαφύλαξης του δημοκρατικού αγαθού της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Τα ελεύθερα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Χωρίς ποιοτικά μέσα ενημέρωσης, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ο δημόσιος διάλογος. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του Τύπου και τον ΜΜΕ αν θέλουμε να λειτουργεί σωστά η δημοκρατία μας», συμπληρώνει. 

«Τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση αποτελεί επιπλέον στις μέρες μας το πιο διαδεδομένο και δημοφιλές μέσο ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη απήχηση και επιρροή. Συνεπώς, δεν νοείται σήμερα, σε αντίθεση με ό,τι επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια - εποχή του κρατικού μονοπωλίου - πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς την ύπαρξη ενός ικανού αριθμού ηλεκτρονικών ΜΜΕ τα οποία θα λειτουργούν με ποιοτικούς κανόνες», επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης. 

Σε μια κοινωνία, όπως υποστηρίζει, εθισμένη στην επικυριαρχία ενός κοινωνικού υποσυστήματος επί των άλλων, η σημασία της ανεξαρτησίας και πολυφωνίας των ΜΜΕ είναι, επομένως, ακόμα μεγαλύτερη. Στη σημερινή δυστοπική πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και των ΜΜΕ είναι δυσδιάκριτη. Τα σχεδόν πανομοιότυπα δελτία ειδήσεων, η μονομέρεια εκπροσώπησης στα πάνελ, η ομοιόμορφη επιλογή των θεμάτων επικαιρότητας που θα «παίξουν», με ποια σειρά, και με ποια βαρύτητα επιβεβαιώνουν την υποψία αυτή.

«Ειδικά για το Ελληνικό μηντιακό οικοσύστημα, πριν από ένα μήνα παρουσιάσαμε αναλυτικά στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών εθνικής εμβέλειας, αποδεικνύοντας ότι η υπερ-εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας συμβαίνει εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κινήματος Αλλαγής.Τονίσαμε ότι με αυτές τις πρακτικές περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πολυφωνία και στην αντικειμενική ενημέρωση και επιφυλαχθήκαμε να επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα», υπογραμμίζει. 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Χρηστίδης, για το διάστημα 8.11 - 2.12.2020, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 229 εμφανίσεις στελεχών της ΝΔ, 93 του ΣΥΡΙΖΑ και 24 για το Κίνημα Αλλαγής. «Με τον μανδύα του “ειδικού” η του “σχολιαστή”, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ, προπαγανδίζοντας την κυβερνητική γραμμή, εργαλειοποιώντας την ενημέρωση, φιμώνοντας την αναγκαία κριτική. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, έχουν χειροτερεύσει τα πράγματα σχετικά με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, που αποτελούν όλο και περισσότερο μακρινό παρελθόν αλλά και αόριστο μέλλον.

Ο προβλεπόμενος ρόλος του ΕΣΡ στο πλαίσιο της σύγχρονης πολυεπίπεδης και πολυαρχικής διακυβέρνησης όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, είναι κρίσιμος για την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, και ιδιαίτερα όσων άπτονται του δικαιώματος της ενημέρωσης. Τα πρόσφατα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το 2019 επιβεβαιώνουν την γενικότερη αίσθηση, ότι από τον Ιούλιο του 2019 μπήκε μπροστά μια γαλάζια επικοινωνιακή θύελλα, εκτοξεύοντας την εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας και περιορίζοντας δραστικά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του Κινήματος Αλλαγής στο 5.6%, ποσοστού αρκετά μικρότερου της εκλογικής μας δύναμης», τονίζει. 

«Η άποψή μας είναι καθαρή. Δεν διεκδικούμε, δεν εκλιπαρούμε ειδικής μεταχείρισης από τα ΜΜΕ, όμως δεν διαπραγματευόμαστε απολύτως τίποτα, δεν διαμαρτυρόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων μας. Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά μας και το διεκδικούμε να ακούγεται η φωνή όλων, είτε αρέσει αυτό στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να αντιτάξουμε δημοκρατικές προτάσεις για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών. Το ΕΣΡ μπορεί να αναβαθμιστεί λειτουργώντας ως ένα watchdog – ένας επόπτης – που σε πραγματικό χρόνο θα φροντίζει για την πολυφωνία και θα διασφαλίζει ότι θα ακούγεται και η διαφορετική άποψη για κάθε θέμα. Μια δυνατή κοινωνία πολιτών, επίσης βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Να θυμηθούν όλοι και κυρίως οι ιθύνοντες, πως η ενημέρωση των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό», συμπληρώνει. 

«Θέλω να αναφέρω ότι ειδικά θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφαλίζει και επιθυμεί τα κράτη μέλη να μεριμνούν για την διασφάλιση της πολυφωνίας. Ο Παρατηρητής Πολυφωνίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -ΜΜΕ είναι ένα ερευνητικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει κινδύνους που δυνατό να απειλούν την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μια υφιστάμενη δυναμική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016, με χρηματοδότηση από μια προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έργο εφαρμόστηκε στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, στο Μαυροβούνιο και την Τουρκία, με την υποστήριξη μιας χορηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Κέντρο για την Πολυφωνία στα Μέσα και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (CMPF), του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου», καταλήγει ο κ. Χρηστίδης. 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή